Onwerkbare dagen.

Nu voor het merendeel van de bewoners eindelijk het moment is aangebroken dat het appartement opgeleverd gaat worden gaat de vraag spelen of dit wel binnen de gestelde termijn zal gebeuren. En met de gestelde termijn bedoel ik dan de termijn die in het koopcontract vermeld staat. In ons geval, 465 werkbare dagen.

Ik zie ons (Cora en ik) nog bij de makelaar, voor ons De Rooij, zitten en de vraag stellen: “465 dagen, oftewel 2 jaar en 7 maanden (zonder onderbreking) is dat niet lang???”. Nee hoor, werd ons verzekerd, de projectontwikkelaar hanteert een ruime periode om claims vanwege te laat opleveren te voorkomen, met een maand of 9 tot 12 moet het gebouw er wel staan en kunt u er in. En wij, nog nooit nieuwbouw gekocht, en wellicht naïef als we waren, geloofden dat. Na zorgvuldige overweging, we kwamen immers van een vrijstaand pand, de knoop doorgehakt en besloten tot de koop van een appartement over te gaan. Op 29-01-2004 tekenen we de overeenkomst bij De Rooij. Een van de voorwaarden die daar in staan is dat de bouw pas zal starten als 50% verkocht is, op zich geen vreemde voorwaarde, de projectontwikkelaar wil uiteraard geld verdienen, wie niet. De verkoop verloopt voorspoedig en op 06-04-2004 wordt onze akte gepasseerd.

De rest van het verhaal, tot op heden, is terug te vinden op deze weblog. Onze tijd in de caravan (het zou toch maar 9 tot 12 maanden duren, bedankt De Rooij). De verhuis naar een huurhuis, weer extra kosten, en nu het moment van de oplevering.

En, hoe ironisch, toevallig, karma, speling van het lot, or whatever, laten we de voorschouw nu toch op 29-01-2007 gehad hebben. Oftewel EXACT 3 jaar nadat onze aardige makelaar (je weet wel, De Rooij) gezegd had dat het maar 1 jaar zou duren. Onze gang naar de Notaris heeft uiteindelijk plaats gevonden op 06-04-2004 de bouw is volgens opgave Strabag gestart op 5 juli 2004 .

Vanaf dat moment is ook de berekening van het aantal werkbare dagen en de onwerkbare gaan lopen. En hoewel dat toch behoorlijk duidelijk omschreven criteria zijn ( Onwerkbare dagen zijn dagen waarop de op dat moment noodzakelijke bouwactiviteiten door weersomstandigheden onuitvoerbaar zijn. Er valt hierbij te denken aan vorst, regen en harde wind. Ook worden feest-, vakantie- en ATV dagen onder de onwerkbare werkdagen gerekend. Weersomstandigheden worden verder gespecificeerd, maar staan altijd in relatie tot de uit te voeren werkzaamheden. Als voorbeeld: boven windkracht 6 kan / mag de kraan niet draaien, ,maar als er binnen werkzaamheden zijn mag dit niet als een onwerkbare dag opgevoerd worden..)

Neemt niet weg dat een projectontwikkelaar er alles aan gelegen zal zijn om tijdig op te leveren. Zelfs als dit tijdig betekent dat “soepel” met de werkbare dagen omgegaan moet worden. In het februari nummer van het “Eigen huis magazine` blz. 48/49 staat een artikel over een projectontwikkelaar (toevallig Strabag’ , die claimt dat de informatie van Reed Elsevier, nota bene afkomsig van officiele KNMI meetgegevens, niet betrouwbaar zou zijn EN dat de verkrijgers maar aan moesten tonen dat ze schade zouden hebben. Er werd simpelweg voorbijgegaan aan het feit dat er een contract was….(Geeft wel een beetje de mentaliteit aan hoe men over de klanten denkt aan……) Uiteindelijk is dit een overwinning geweest voor de verkrijgers en is er jurispudentie, zodat toekomstige zaken (en die voorzie ik wel) meer kans van slagen hebben.

De moraal van het verhaal: Denk niet te snel dat er van de “grote jongens” NIET te winnen valt. In ieder geval als we ons “organiseren”zal er zeer zeker een vuist gemaakt kunnen worden.

Indien er mensen zijn die geen lid zijn van Vereniging Eigen Huis kan ik het artikel inscannen, maar alleen voor persoonlijk gebruik. Er rust copyright op!

0 reacties op “Onwerkbare dagen.

 1. Frans,

  GEFELICITEERD met de oplevering van jullie appartement!

  Gaarne een kopie voor persoonlijk gebruik, hang het maar aan een e-mail.

  Met dank en groeten.
  fam. de Mol huisnr. 151

 2. Frans,
  Ik ben er helemaal mee eens ons te organiseren. Vele eigenaren zijn waarschijnlijk lid van Eigen Huis, indien we ons organiseren kunnen we via Eigen Huis waarschijnlijk een sterke vuist maken.
  Mario Nagtzaam

 3. Frans en Cora,
  In de nieuwsbrief no 6 van Strabag staat dat per 16-okt-2006, 407 werkbare dagen zijn verstreken.
  Strabag zal er alles aan doen om de resterende 58
  werkbare dagen “te rekken” Normaliter waren deze dagen met aftrek kerst-ressesie op ma 22jan2007 OP! Je kunt je dus alle “Strabag” paniek van de afgelopen dagen ter oplevering algemene ruimtes heel goed voorstellen. Derhalve omarmen we je idee
  om ons te organiseren en iedereen eens gaat nadenken wat de redelijke “te claimen kosten” kosten kunnen zijn. Wederom ! Denk aan de 5% regeling! Vermeld de “te late” oplevering op het klachten formulier bij oplevering van Strabag.
  Aan allen: sterkte.

  Groeten van Annie en Ferd
  Huisnummer 155.

 4. Mijn moeder(nr. 171) is wel lid van Eigen Huis, maar ik vrees dat de brochure inmiddels bij het oud papier ligt. Zou je me het artikel kunnen mailen?

  M.vr.gr.,

  John Nagtzaam

 5. Een late reactie op deze blog, maar zou het mogelijk zijn dit artikel alsnog te ontvangen. Wij zijn op dit moment aan het aftellen op onze werkbare dagen 😉