Gebouw van het jaar…..

Al zwervend over het Net op dit late uur belandde ik op de website van BNA Gebouw van het jaar (http://www.bnagebouwvanhetjaar.nl/prijsvraag/?prijsvraag_id=11) alwaar ik zag dat een van de inzendingen ons gebouw is!

Wat is het BNA Gebouw van het jaar? Het Gebouw van het Jaar is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten om de culturele en maatschappelijke positie van architect en architectuur te versterken. De prijs is bedoeld om potentiële opdrachtgevers, overheden en publiek een breed overzicht te bieden van de kwaliteit van de Nederlandse architectuur. Daarom krijgen alle 3.000 BNA-leden ieder jaar de kans om te laten zien wat zij het voorgaande jaar gerealiseerd hebben. Deze projecten dingen mee naar een van de regionale titels èn de landelijke hoofdprijs. De prijs BNA Gebouw van het Jaar biedt een overzicht van de nieuwste architectuur in Nederland. Meedoen aan deze prijs is dé kans om aan opdrachtgevers, overheden en media de kwaliteit van het werk van BNA-leden te presenteren. Alle genomineerde en onderscheiden projecten worden met juryrapport gepubliceerd in het BNA-jaarboek Architecten 2008-2009, dat op grote schaal onder architecten, opdrachtgevers en overheden wordt verspreid. Bovendien wordt de prijs uitgebreid onder de aandacht gebracht van de regionale en landelijke pers.
Kroon op het werk van de zes winnende architecten is een plaquette voor aan de gevel van het ‘Gebouw van het Jaar’. Verspreid door het land ontstaat zo een herkenbare, jaarlijks groeiende reeks bekroonde gebouwen.

Wie zijn beste bouwwerken heeft ingezonden, maakt kans op een van de vijf regionale prijzen en de nationale hoofdprijs. In de voorrondes wordt in elke regio een aantal gebouwen genomineerd en een winnaar uitgeroepen. Alle nominaties uit de voorrondes dingen mee naar de nationale hoofdprijs, die in april 2008 wordt uitgereikt. Kroon op het werk van de zes winnende architecten is een speciale gevelplaquette voor het BNA Gebouw van het Jaar en een oorkonde voor de architect.
Meer informatie over de architectuurplaquette is beschikbaar op www.architectuurplaquette.com.

De regionale prijzen dragen de namen BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord, BNA gebouw van het Jaar 2008 Regio Oost, etc. De hoofdprijs heet BNA Gebouw van het Jaar 2008. De eerste regionale prijsuitreiking is in Regio Noord. Daar wordt op 20 maart de eerste plaquette uitgereikt voor het BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord. De prijsuitreiking van Regio Oost vindt plaats op 3 april, van Regio Delta en Regio Noordwest/Centrum gezamenlijk op 4 april, en van Regio Zuid op 10 april. De landelijke prijsuitreiking is op 24 april.

Ik heb zo’n beetje de andere inzendingen bekeken, maar er zitten toch ook wel andere erg mooie gebouwen tussen! Persoonlijk vind ik “Het Strijkijzer” in Den Haag bijzonder mooi, maar ja, zoals ik al zeg, dat is persoonlijk.

Nu de uitslag in de gaten houden, ik ben benieuwd waar wij eindigen…

0 reacties op “Gebouw van het jaar…..

 1. Beste Frans,

  Leuk dat u aandacht besteedt aan onze prijsvraag. U bent morgenmiddag (10 april) van harte welkom bij de prijsuitreiking. Die is om 16.00u in Eindhoven. Mocht u interesse hebben, mailt u mij dan. Mvg, Nicoline

 2. Hallo Nicoline,

  bedankt voor de uitnodiging, maar het gaat me op deze korte termijn niet lukken vrij te krijgen. Het leek me wel een mooie happening om bij te wonen.

  Ik houd de website even extra in de gaten voor de uitslag.

  Groet,

  Frans