De Extremadura – Spanje

Dat wordt onze vakantiebestemming dit voorjaar. Om precies te zijn het “Parque National de Monfrague”, gelegen ten zuidwesten van Madrid. Zoals je meesten wel begrijpen gaan wij vooral om te genieten van de natuur en om te fotograferen, maar ( en het volgende heb ik voor het gemak gewoon gekopieerd, da’s veeeel makkelijker dan herschrijven..)  de Extremadura is een begrip onder vogelaars. Deze afgelegen landstreek van Spanje is misschien wel het allerbeste- en mooiste vogelgebied van Europa. Nergens zie je meer roofvogels en gieren dan hier! De Extremadura is al eeuwenlang onveranderd. Van oudsher is het een extreem achtergelegen gebied met weinig economische ontwikkeling. Het authentieke landschap is nooit intensief gebruikt en door de eeuwen heen min of meer hetzelfde gebleven. En dat is in positieve zin te merken! In het voorjaar wemelt het er namelijk van de vogels. De Extremadura wordt daarom een waar (roof)vogelparadijs genoemd. Er broeden alleen al vijf soorten arenden (havik- , dwerg- , Spaanse keizer- , slangen- en steenarend) en drie soorten gieren (aas- , vale- en monniksgier) in het gebied.
Karakteristiek voor de extremadura zijn de uitgestrekte steppegebieden. Hier leeft onder andere de grote trap. Met een gewicht van 15 kg is het de zwaarste vliegende landvogel ter wereld. Behalve met steppe is een groot deel van de Extremadura bedekt met ‘dehesa’. Dit is een uniek landschap van open eikenbos dat extensief wordt begraasd en waar soms graan wordt verbouwd. De oude eiken zijn van belang als broed- en rustplaats voor veel vogelsoorten. Onder de brede kruin van een vrijstaande eik is het heerlijk om de middaghitte te ontvluchten of… om vogels in alle rust van dichtbij te observeren! Alle ontdekkingstochten worden gemaakt vanuit een sfeervol en comfortabel ‘casa rural’ dat middenin het natuurpark van Monfragüe ligt.

El Cabrerin

El Cabrerin

Vanuit deze “Casa Rural” gaan we gedurende een kleine week het park en de verdere omgeving verkennen in de hoop om met mooie beelden thuis te komen. Maar dat zal best gaan lukken denk ik. Onderstaand een kaartje van het gebied waar we zullen verblijven. (klik op de kaart voor een grotere weergave)

Parque National de Mofrague

Parque National de Mofrague

Maar het duurt nog even voor het april is, we moeten nog even geduld hebben. De vluchten zijn al wel geboekt en ook de Casa ligt al vast, alleen de huurauto nog, maar dat is een kwestie van even zoeken en boeken. We gaan overigens ook nu weer “op eigen houtje”, lekker met z’n tweetjes zodat we overal alle tijd kunnen nemen. Zelf de vluchten geboekt bij de KLM, en ook de B&B, alles via het internet. Ik kan niet wachten tot het zover is!