Carnaval

Carnaval — ook wel Vastenavond genoemd, al is dit eigenlijk de dinsdagavond van carnaval — is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen.
In Nederland worden twee soorten carnaval gevierd: Het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.
De Rijnlandse variant wordt veelal in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant gevierd. De Bourgondische variant in het noorden en oosten van Noord-Brabant. Omdat veel ‘Hollanders’ meestal in Den Bosch, Tilburg en Breda carnaval vieren importeerden zij de Bourgondische variant naar de rest van Nederland. Het misverstand dat alle stedennamen veranderen met carnaval is wijdverbreid. Dit is echter alleen met het Bourgondische carnaval.
Het Rijnlandse carnaval in Nederland is een afgeleide van het Venetiaanse carnaval uit Venetië. Het Bourgondische carnaval is weer een volkse/goedkope versie van het Rijnlandse carnaval.

Carnaval in andere landen

In Frankrijk is het carnaval van Nice bekend.

Ook in Zuid-Amerika wordt het carnaval uitbundig gevierd, waarbij vooral het Carnaval in Rio de Janeiro the place to be is, want daar vindt de wereldberoemde carnavalsparade plaats. Het grootste straatcarnaval van de wereld vindt overigens plaats in Salvador da Bahia, een andere grote plaats in Brazilië.

Op Sint Maarten wordt Carnaval om commerciële redenen gevierd in de week van 30 april, Koninginnedag. (Nabij gelegen eilanden vieren wel carnaval voorafgaand aan de vastentijd.

In New Orleans (Louisiana, VS) heet carnaval Mardi Gras, Frans voor “vette dinsdag”. Het is een verkleedfeest (paars, groen en goud) en een paradefeest.

Het Carnaval van Venetië werd heropgericht in de jaren tachtig en is ingetogener dan het Carnaval in de Lage Landen. Men verkleedt zich veelal in historische stijl. De kostuums zijn vaak zeer luxueus. De maskers kunnen kunstwerken op zich zijn, hoewel ze ook ‘aan de lopende band’ in fabrieken gemaakt worden.

In South West England is het West Country Carnival een jaarlijks terugkerende festival met optochten verlichte wagens (lokaal cars genoemd), vroeger West Country genoemd. Dit evenement vindt zijn oorsprong in Bridgwater en gaan terug op de verijdeling van het Buskruitverraad in 1605.

Dat deze verschillende landen Carnaval allemaal op hun eigen wijze vieren met de voor hen kenmerkende optochten, mag duidelijk zijn. Ik kijk regelmatig op de website van webdeveloper Alan Taylor van The Boston Globe, een lokale krant in Boston, USA. Alan plaatst 3 keer per week foto’s over een bepaald onderwerp op dit blog, en doet dit nu zo’n 9 maanden. De foto’s zijn van hoge kwaliteit, en vaak afkomstig van persbureaus als Reuters en AP of stockfoto sites als Getty Images.

Alan krijgt het telkens weer voor elkaar om een mooie set foto’s bij elkaar te zoeken, en is een genot om naar te kijken.

Zo ook deze keer met een schitterende serie van 40 foto’s van de carnavalsviering wereldwijd. Kijk maar eens op:

The big Picture

Een voorproefje:

The Big Picture - Carnival

The Big Picture - Carnival