World Press Foto

Fotojournalist Anthony Suau is de winnaar van de 52ste World Press Photo. De winnende foto is een zwart-wit foto die gemaakt werd voor het blad Time.

Op de foto is een gewapende agent te zien die door een huis in Cleveland sluipt. De agent komt controleren of het huis verlaten is en of er nog wapens aanwezig zijn. Het huis is leeg komen te staan doordat de bewoners de hypotheek niet meer op konden brengen.

Volgens jury voorzitter MaryAnne Golon is de kracht van de foto dat het oogt als een foto uit een gewapend conflict, maar dat het simpelweg een uitzetting betreft. ‘Oorlog’ komt nu bij de mensen thuis in deze vorm.

Er zijn prijzen uitgedeeld in 10 thema categorieën aan in totaal 63 fotografen van 27 verschillende nationaliteiten. Fotograaf Anthony Suau kan zijn prijs in ontvangst nemen op zondag 2 mei 2009. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Tevens krijgt de winnaar een Canon digitale spiegelreflex.

Bij de overige winnaars is één Nederlander te vinden. Fotograaf Roger Cremers won de eerste prijs in de categorie ‘Arts and Entertainment‘. Het betreft een foto voor zijn serie ‘Preserving Memory’. Hierbij fotografeerde hij bezoekers aan het Museum Auswitchz-Birkenau in Polen.

Eerlijk gezegd vind ik de foto van de winnaar niet echt boeiend, zonder het verhaal wat er bij hoort is het een “gewone” foto van een agent die met getrokken pistool een gebouw of huis verkent. De nieuws, en dus pers, waarde zit hem in het feit dat het huis verlaten is door mensen die door de economische malaise hun hypotheekschuld niet langer konden betalen.

Nee, dan vind ik foto’s uit de serie Natuur vele malen mooier. Zoals bijvoorbeeld de luipaard die nog net de poot te pakken heeft van een wegspringende gazelle. Of de serie dierenogen. De tweede prijswinnaar van de serie Sports action, het Sambo worldchampionship, vind ik persoonlijk ook erg mooi.

Maar zo heeft iedereen zijn eigen, persoonlijke, voorkeuren. Gelukkig vindt niet iedereen hetzelfde mooi, dat zou ook zo saai zijn…

Ik zou zeggen, kijk zelf eens en laat eens horen wat jullie er van vinden.