Natuurfotograaf 2009 – deel 2

Van verschillende mensen kreeg  ik de vraag of de fotos van de natuurfotograaf van het jaar 2009 te koop zijn.  Eerlijk gezegd weet ik dat niet, maar ik kan me voorstellen dat eender welke fotograaf bereid is zijn beelden te verkopen, tenslotte is het best een eer, of streling van je ego, om te weten dat een foto die jij gemaakt hebt bij iemand in de huiskamer hangt, en die persoon dat beeld gewoon zo mooi vind om dat elke dag te zien…Overigens denk ik dat het het beste is om via Fotonatura even te zoeken. Lukt dat niet, dan wil ik wel helpen, stuur een email laat weten wat je wilt weten en waarschijnlijk vind ik het wel..

Even tussendoor, ook mijn foto’s zijn te koop: te zien op mijn fotoblog.

Tot mijn verrassing,  hoewel misschien beter tot mijn schaamte, moest ik ontdekken dat een van de winaars, nl. in de categorie planten, een Roosendaler was, te weten, Johan van de Watering, met zijn foto van de gentiaan, genomen op de Rucphense heide. dat de foto geen toevalstreffer was mag we blijken uit het volgende, ik citeer :  De foto is gemaakt in juli op de Rucphense Heide. Op een héél klein heidegebiedje weet ik al enkele jaren deze prachtige blauwe klokjesgentiaan te staan en ik was er al diverse keren langsgegaan om te kijken of ze al in bloei stonden. Ook het vochtige weer zat niet mee, maar uiteindelijk was het mooie ochtend om op pad te gaan. Ik heb bewust gekozen voor een gentiaan in de knop omdat ik direct het draaiende effect van de blauwe en groene lijnen zag. Een grote diafragma opening + gebruik van tussenringen zorgde voor lekker veel onscherpte (alleen de top is scherp!). De druppeltjes er bovenop zijn de ‘slagroom op de taart’.´

Hiermee wil ik alleen maar aangeven dat een winnende foto meer is dan alleen maar `geluk`. Geluk kun je afdwingen, in de fotografie dan toch, het kost je alleen maar moeite, en dat kan veel of weinig zijn. Echter onderzoek naar, en informatie over je onderwerp kunnen je een heel eind op weg helpen.