ongewenst? bezoek..

Afgelopen middag zat er weer eens een blauwe reiger bij de vijver. Ik had er wel eens meer een zien zitten, maar die werd, helaas voor mij, vrij snel door een medebewoner weggejaagd. Waarom? Geen idee. Waarschijnlijk omdat hij, de medebewoner bedoel ik dan, bang was dat ie ( de reiger) een visje zou vangen uit de vijver. Tsja, net alsof dat ene visje veel uit zou maken op de honderden die er ondertussen inzitten….

Vandaag had ik iets meer geluk en kon ik onderstaande foto maken. ( wat een genot, zo’n 100-400 mm telezoom).

Blauwe reiger (Ardea cinerea)

Blauwe reiger (Ardea cinerea)

De blauwe reiger is een beschermde vogel in Nederland en de bekendste en meest voorkomende reiger in Nederland en Belgie. Ik denk dat iedereen er wel eens gezien heeft langs een waterkant, of wellicht langs de rand van je vijvertje met goudvissen, voorzichtig stappend op z’n lange poten op zoek naar prooi. Als hij een prooi waarneemt schiet de kop met de lange snavel razendsnel vooruit. Het is een wonder dat hij daarbij blijkbaar precies met de breking van het licht op het grensvlak van lucht en water rekening houdt.

Vissen van 10 – 16 cm lengte vormen de hoofdschotel van het menu van de blauwe reiger, zoals voorn in rietvelden, forellen in stromend water, maar ook stekelbaars, paling, baars, snoek, grondel, zeelt, alver, karper en brasem. Verder eet hij amfibieën (kikkers), reptielen (ringslangen), insecten, wormen, rivierkreeften, slakken, steurgarnalen, jonge vogels. Ook wel kleine zoogdieren als mollen, (water-)ratten, veldmuizen, waterspitsmuizen. Al met al dus een gevarieerd menu.