Groter gegroeid

Vorige maand liet ik twee foto’s zien die een maand na elkaar genomen waren van de eendjes die we in de vijver hebben. Ondertussen zijn we weer een maand verder en heb ik, ter vergelijk, weer een foto gemaakt.

Eendjes Juni 2009

Eendjes Juni 2009

Zoals je kunt zien zijn ze weer een heel stuk gegroeid en hebben de donsveren plaats gemaakt voor “gewone” veren. Frappant is ook dat er twee geheel witte eenden tussen zitten, terwijl pa en ma meerdere kleuren hebben. Op een of andere manier zijn in dit broedsel twee witte met dominante genen voor witte veren geboren. In het jaar van Darwin, wat dit jaar is, toch wel iets om eens langer bij stil te staan, als je daar tenminste interesse in hebt. Zo niet, gewoon lekker genieten!

Op dit moment zwemmen er weer een 4-tal pulletjes rond in de vijver. Het andere “tamme” vrouwtje dat eerder haar hele nest verloor heeft een tweede broedsel gehad. Helaas is er van dat 4-tal nog slechts 1 in leven, ondanks de inzet van verschillende mensen. Jammer genoeg staat daar weer tegenover dat er ook mensen zijn die de diertjes te dicht willen benaderen, waardoor ze weer het water in springen, na veel moeite weer op de kant te zijn gekomen. Doordat ze te vermoeid raken, verdrinken ze!

Naast deze ene is er ook een broedsel uitgekomen van een van de wilde eenden die in de vijver vertoeven. Vandaag zagen we 3 kleintjes gezellig achter moeders aan zwemmen.

Zoals ik al eerder berichtte is een vijver in de tuin altijd een aanwinst. Dieren komen er naar toe voor voedsel en water. En door de relatieve rust in de tuin vinden ze het en veilige plaats om te blijven en voor nageslacht te zorgen. Of voedsel te vinden gezien de geregelde verschijning van de reiger. Ook de kikker laat zich vaak horen en zelf heb ik al eens een ijsvogeltje gezien. Deze zal zich trouwens waarschijnlijk hier niet vestigen, tenzij hij (of zij) een gaatje kan vinden in de “oever” van de vijver. Zelf iets maken in de houten beschoeiing zal niet meevallen.;-).