Afstanden

Reizen houdt in dat je afstanden overbrugt om van de ene plaats naar de andere te komen. Hoe groot die afstand is hangt af van je bestemming. De manier waarop kan verschillend zijn en hangt onder andere af van de tijd je hebt om die reis te maken. Heb je weinig tijd en wil je er snel zijn dan is een vliegtuig een goede optie, heb je veel tijd dan kan lopen de juiste manier van reizen zijn voor je. Wij zullen de diverse afstanden in ieder geval niet lopend gaan overbruggen, maar gebruik maken van vliegtuig, camper, auto, trein en wellicht de bus.

Zoals ik al eerder gepost heb is het wereldticket gekocht en ligt die route min of meer vast, onze hoofdroute zal dus per vliegtuig afgelegd gaan worden. Om een indicatie te geven van de afstand die we in ieder geval minimaal per vliegtuig af zullen leggen: dit is 41.913 mijl ofwel + 67.500 km. Aangezien de aarde een omtrek heeft van ca. 40.000 km gaan we dus met het vliegtuig 1,6 keer de aarde rond..

afstandenDaarnaast zijn we ook bezig met het uitzetten van de routes die we op de verschillende continenten willen gaan volgen. Op de verschillende pagina’s kun je de routes al zien die we in Australië en Nieuw Zeeland in gedachten hebben. Overigens zijn dit ook weer routes waarvan we af kunnen wijken als we willen. Om ook hier weer een indicatie te geven van de afstanden hebben de routes die we in gedachten hebben ongeveer de volgende afstanden: Australië: 10.000 km, Nieuw Zeeland: 2995 km, USA: 11.275 km. Dit bij elkaar opgeteld is zo’n 24.270 km, nogmaals 0,6 keer de wereld rond.

Als je dit zo leest bekruipt je zo’n beetje het idee dat we het komende jaar of elke dag aan het vliegen zijn, OF kilometers aan het vreten met een auto of iets dergelijks. In de praktijk zal het er heel anders uitzien. Aan het vliegen zullen we niet veel kunnen doen, da’s een kwestie van zitten en wachten tot je er bent. Alles bij elkaar zal dat overigens wel zo’n 75 uur zijn. Het stuk over de weg lijkt ook ontzettend veel, en is het misschien wel, maar als je het in kleine stukjes hakt is het wel te behappen. Tijdens onze vakantie in 2006 hebben we gemiddeld zo’n 250 Km per dag gereden en we vonden dat goed te doen en dat is dan ook een beetje ons uitgangspunt geworden. Om toch nog wat meer tijd te kunnen nemen overal hebben we de tijd die we ergens willen blijven grotendeels bepaald aan de hand van de afstand die we af gaan leggen. Onze gedachte is om gemiddeld zo’n 150 km per dag af te gaan leggen. Afhankelijk van de wegen en het soort voertuig, camper of auto, kun je dit in zo’n 2 tot 3 uur afleggen. In Afrika weten we uit ervaring dat je zo’n 5 uur doet over een stuk van 200 km, een schril contrast met hier maar anderzijds weet je dat dit hoort bij het land en stel je je daar op in. Maar in de meer westerse landen is een afstand van 150 km goed te doen in een paar uur tijd. Hierdoor kunnen we dan ook een paar dagen op 1 plaats blijven en in de dagen erna wat kilometers meer per dag afleggen als dat nodig mocht zijn.

Om het bij een concreet voorbeeld te houden: de route in Australië is 10.000 km, uitgaande van 150 km/dag zouden we daar dan ongeveer 67 dagen over doen. In ons reisschema hebben we voor ons verblijf in Australië 104 dagen opgenomen, waarvan we eerst 3 dagen in Sydney verblijven. Er blijven dan ook zo’n 100 dagen over om het rondje van 10.000 km te maken. Met een gemiddelde van 100 km/dag moeten we het dan ook lekker rustig aan kunnen doen. We weten bijvoorbeeld al dat bepaalde stukken, zoals van Darwin naar Alice Springs zo goed als niets te bieden hebben behalve de uitgestrekte outback, daar zullen we dus meer kilometers per dag rijden. Op andere plaatsen zoals bijvoorbeeld een nationaal park zullen we hoogstwaarschijnlijk langer blijven en dit zou gezien de tijd die we hebben ook moeten kunnen.