Reisdocumenten

paspoorten_wereld_2Iedereen die reist heeft een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart, afhankelijk waar de reis naar toe gaat. Met een paspoort mag je in principe overal naar toe, een identiteitskaart is alleen geldig in een aantal Europese landen. Het spreekt voor zich dat het een geldig document moet zijn. Voor de meeste landen is het voldoende om een geldig paspoort te hebben wil je er binnen mogen komen. Soms is het nodig om een extra document aan te vragen, een zogenaamd visum, of tevoren een melding te doen dat je het land gaat bezoeken.

Afhankelijk van het soort bezoek aan een land, business or pleasure zogezegd, heb je toestemming nodig. Ook de duur van je bezoek aan een land is bepalend of je een visum nodig hebt of niet. Voor een verblijf van 90 dagen of minder is over het algemeen geen extra document nodig maar volstaat een melding. Wil je langer blijven dan meestal wel. Ter verduidelijking: dit stukje gaat over het verblijven als toerist in een land, voor zakenreizen gelden heel andere eisen en voorwaarden.

Omdat we in Australië en de USA langer dan 90 dagen verblijven was het voor ons dan ook nodig om voor die landen een visum aan te vragen. Het visum voor Australië is gewoon online aan te vragen. Je krijgt dan een behoorlijk uitgebreide vragenlijst voorgeschoteld en na het invullen daarvan en betaling van de benodigde kosten krijg je dan normaal gesproken je visum. Op zich ging dit nagenoeg probleemloos en we hebben dan ook toestemming gekregen om gedurende 1 jaar in en uit Australië te reizen zoveel we willen. Overigens moet je je tegenwoordig sowieso registreren voordat je naar Australië kunt gaan. Daar zijn geen kosten aan verbonden en kan gewoon online. Via een eenvoudig vragenformulier kun je zo uitvinden welk visum je nodig hebt: Visumaanvraag Australië.

Een visum aanvragen voor de USA heeft meer voeten in de aarde. Ook voor de USA geldt dat je je voor aankomst moet registreren. Omdat Nederland een overeenkomst (Visa Waiver Program) heeft met de USA kun je volstaan met een ESTA aanvraag, een Electronic System for Travel Authorisation, minimaal 72 uur voor aankomst in de Verenigde Staten. Deze toestemming is dan wel 2 jaar geldig, dus je kunt meerdere keren naar de USA als je dat zou willen op hetzelfde visum. Ook dan geldt dat je niet langer dan 90 dagen mag verblijven in de USA. Wij hadden gedacht dat we daar ook voor in aanmerking zouden komen, of beter, gebruik van zouden kunnen maken, omdat we via de oostkust naar boven willen gaan en dan via Canada aan de andere kant weer omlaag, maar helaas. De tijd die we in Canada zijn wordt gewoon doorgeteld en dan komen we wel boven de 90 dagen.

Dit betekende dan ook voor ons dat we een visum voor een langer verblijf nodig hadden. Anders dan voor Australië kan dit dus niet online gedaan worden. Een deel wel, het invullen van een uitgebreid formulier wat daarna uitgeprint moet worden omdat er een 3d barcode op komt te staan waarin alle informatie weer vastligt. Maar het aanvragen van het visum dient wel persoonlijk te gebeuren op het Consulaat in Amsterdam! Ook moesten we pasfoto’s laten maken, maar dan in het Amerikaanse formaat. Een volledig overzicht van de te doorlopen stappen is te vinden op de website van het consulaat: Aanvraaginstructies – US Consulate. Als je de hele procedure zo leest lijkt het heel wat, maar in de praktijk valt het allemaal wel mee, het kost alleen veel tijd.

We hebben dus nu voor beide landen een visum waarmee we langer dan 90 dagen mogen blijven, als toerist dan weliswaar. In Australië mogen we 1 jaar blijven en in de USA zelfs 10 jaar! Het is overigens wel zo dat de uiteindelijk de immigratiedienst aan de grens uitmaakt of je het land binnen mag! Het hebben van een visum is dus geen garantie voor toelating.

Daarnaast zullen we voor een aantal andere landen in Afrika ook een visum nodig hebben. Deze kunnen aan de grensposten aangevraagd worden. Het heeft ook geen zin om dit nu te doen, we weten namelijk nog niet exact wanneer we daar zullen zijn.