Fraser Island

dingoWoensdag, 18 november 2009 – vandaag zijn we naar Fraser eiland geweest. Fraser eiland is een eiland voor de kust van Australië ter hoogte van Hervey Bay. Het eiland is uniek in zijn soort om een aantal redenen een is het feit dat het het grootste zandeiland ter wereld is: 123 km lang en 22 km breed. De hoogste duin is 244 meter hoog, maar de meeste duinen zijn tussen de 100 en 200 meter in hoogte. Het is zelfs zo dat het zand doorloopt tot een diepte van 100 meter.

Fraser eiland is ontstaan door de opeenhoping van zand dat vanuit zuidoost Australië aangevoerd werd door de wind en daar neersloeg, maar een deel dateert nog van de tijd dat Australië en de Zuidpool aan elkaar zaten.

Hoewel het eiland omringd is met zout water kent het toch zo’n 100 zoetwater meertjes en kleine kreekjes. De bekendste daarvan is Eli Creek, waaruit per uur zo’n 4,2 miljoen liter water in zee stroomt.

Fraser eiland is alleen per boot te bereiken en het is alleen mogelijk je daar met een 4WD aangedreven voertuig (of te voet) voort te bewegen. We hebben dan ook besloten om een excursie van 1 dag te boeken, geheel georganiseerd. Het is nl. ook mogelijk om zelf een 4WD te huren, maar in verschillende artikelen had ik gelezen dat de tracks nogal pittig zouden zijn. En dat klopte ook. Zelfs onze ervaren chauffeur kwam bijna vast te zitten.

De rondrit was hobbelig te noemen, en dan druk ik me zacht uit, maar toch wel de moeite waard. Na een korte rit kwamen we bij Lake McKenzie waar je, als je wilde even een duik kon nemen. Daarna ging het verder naar het strand waarbij we door de verschillende eco-systemen die er op Fraser eiland zijn reden. Enerzijds heb je de zogenaamde “wetlands” die zoals de naam al zegt erg vochtig zijn en hun eigen vegetatie hebben, waarna je via het tropische regenwoud naar het strand rijdt, met zijn duinlandschap.

dingosafe

We konden nog een korte wandeling maken door het regenwoud, helaas naar onze zin te kort, en gingen verder naar het strand waar we een bezoek hebben gebracht aan de “coloured sands”, een scheepswrak en Eli Creek.

Op Fraser eiland leeft overigens ook een groep dingo’s, die waarschijnlijk de laatste pure groep is van dit ras. Op het vasteland hebben ze zich gekruist met “gewone” honden en zijn ze als ras steeds zwakker aan het worden. Bij de stranden en rustplaatsen staan ook waarschuwingsborden om “Dingo-safe”te zijn.

Al met al dankzij een zeer goede gids die veel wist te vertellen een geslaagde dag gehad. Anderzijds herinnerde het er ons ook weer aan waarom we niet meer georganiseerd op vakantie gaan. Je bent gewoon een van de meer dan 300.000 toeristen die er per jaar komen, dus de commerciële raderen draaien volop rond Fraser eiland.