Het hoge noorden

Kuranda-0408Zondag 29 november 2009 – Vanmorgen tijdens de korte wandeling naar de toiletten zag Cora een drietal Wallabies tussen de caravans door huppen. Hoewel er duidelijk gezegd was deze dieren niet te voeren, zal het waarschijnlijk in het verleden toch gebeurd zijn of ze hebben toevallig gemerkt dat er in het caravanpark altijd wel eten te vinden is. Gelukkig waren ze nog schuw genoeg om er als een haas vandoor te gaan toen ze ons zagen.

Vandaag hebben we het redelijk rustig aan gedaan. Echte stilzitters zijn we sowieso al niet, maar we merken wel dat het huidige tempo redelijk vermoeiend is en we een tandje terug moeten gaan doen. We liggen voor wat betreft de afgelegde rechtstreekse afstand redelijk op de verwachting die we hadden toen we vertrokken. We zouden gemiddeld zo’n 120 km per dag af moeten leggen om ons rondje Australië te maken en de afstand Sydney – Cairns is ongeveer 2400 km. Op 20 dagen komt dit dus redelijk uit. In de praktijk blijkt dat we nu al 4000 km gereden hebben, iets meer dus. Maar ja, we willen niet alleen de snelwegen zien, de toeristische routes zijn veel mooier.

Voor vandaag stond een bezoekje aan de “Coffee Works” in Mareeba op het programma. Dit is een koffiebranderij waar je, als je wilt, een hele dag allerlei koffiesmaken kunt proeven. Ze hebben 21 koffiesmaken, 12 chocoladesmaken, 4 soorten theeën en 2 verschillende likeuren. Naast zo’n dagtour hebben ze ook gewoon een café waar je wat kunt drinken. En na voor het merendeel dagelijks oploskoffie te drinken, smaakt zo’n bakkie echte koffie toch wel erg lekker.

Hierna besloten we door te rijden naar Kuranda, een plaatsje 30 km boven Cairns. Kuranda bestaat alleen maar door, voor en vanwege het toerisme, maar op een gezellige en gemoedelijke manier. Het plaatsje is ontstaan begin 1900 vanwege de aanwezigheid van de “Barron Falls”, een waterval van XXXX meter hoog. Op weg naar Kuranda zijn we daar uiteraard ook even gestopt om te kijken. De tweede wereldoorlog zorgde voor een behoorlijke dip in het toerisme, maar in de 60-er jaren werd Kuranda herontdekt door de “hippie-generatie”, die met de verkoop van hun arts & crafts het toerisme nieuw leven inblies. Er ontstonden wat marktjes en het toerisme breidde zich steeds verder uit. Er zijn nu overdekte marktjes, eettentjes en attracties. Zo kun je met de “Scenic Railway” vanuit Cairns er naar toe en bijvoorbeeld met de “Skyrail” (een 7,5 km lange kabelgondel) weer terug. Of omgekeerd. Wij gingen in het bijzonder voor “Birdworld”. Dit is een gigantische volière waar zo’n 500 vogels van 75 verschillende soorten los rond vliegen. Je mag deze ook voeren met voer dat je daar kunt kopen. Een aantal vogels zijn tam genoeg om dan op je hoofd, arm of schouder te gaan zitten en uit je hand te et

Kuranda-0435

en. Het voordeel is dan wel dat je er goede foto’s van kunt maken. Heel leuk om te doen.

Daarna was het weer door, op weg richting Cairns, om een camping voor de nacht op te gaan zoeken. Morgen gaan we nog verder door naar het noorden, richting Port Douglas, wellicht iets verder nog naar Daintree. Dat is ook zo ongeveer het uiterste noordelijk dat we met de camper kunnen gaan. Zo’n 40 kilometer verder houdt de verharde weg op en

kun je alleen nog per 4WD verder naar Cape York – 750 km onverharde weg.

Wij zullen dan over een paar dagen weer een stukje terug moeten rijden om vervolgens de afslag te nemen naar het westen, richting Darwin. Welke weg we nemen weten we nog niet zeker, maar dat zien we tegen die tijd wel weer. 1 ding weten we wel, we gaan dan echt door de Outback heen en enige vorm van communicatie zal erg lastig zijn, sommige stukken is er geen GSM dekking, laat staan internet.. Maar voor het zover is laten we nog wel wat berichtjes achter.