Mon Repos

schildpadDonderdag, 19 november 2009 – vanmorgen vertrokken vanuit Hervey Bay naar Mon Repos. Dit was maar een kort ritje en we waren dan ook al rond 11.00 uur in Mon Repos. Na ons plaatsje op de camping opgezocht te hebben, zijn we wat gaan wandelen. De camping lag direct aan het strand en ’s middags zijn we gaan zwemmen. Omdat het hier nog geen echte vakantietijd is, hadden we het hele strand zowat voor onszelf. Onze camping lag naast het EPA visitors centrum en daar zijn we ’s middags ook een kijkje weesten nemen. We hadden geboekt voor een excursie ’s avonds en die vertrok vanaf het EPA centrum. Het strand bij Mon Repos staat nl. bekend vanwege het feit dat de zeeschildpadden (loggerheads, greens en flatbacks) hier komen om eieren te leggen. Er worden excursies georganiseerd zodat je in de gelegenheid wordt gesteld om hiervan getuige te zijn. De schildpadden komen ’s avonds aan land omdat er dan het minste gevaar is voor ze. We werden om half 7 verwacht bij het centrum en werden in groepen verdeeld. Er waren in totaal zo’n 100 mensen. De excursies vinden plaats van november t/m maart 7 dagen per week! Van november tot januari komen de schildpadden aan land om eieren te leggen en van januari tot maart komen de eieren uit en gaan de jonge schildpadjes naar zee. Wij werden in groep 2 ingedeeld en toen begon het wachten. Het is namelijk niet te voorspellen of en zo ja, hoe laat er een schildpad het strand op komt. Er zijn diverse gidsen die het strand in de gaten houden. Om de schildpadden genoeg gelegenheid te geven om rustig aan land te komen, is het strand ook gesloten tussen 6 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Na een hele tijd wachten, werden we om 20.50 uur geroepen om ons klaar te maken om naar het strand te gaan. Ze wachten eerst tot de schildpad begonnen is met het graven van het gat voor de eieren, want als ze gestoord wordt keert ze terug de zee in. “Onze” schildpad bleek een zogenaamde loggerhead te zijn, de meest voorkomende soort op Mon Repos. Nadat de schildpad een gat had gegraven en was begonnen met het leggen van de eieren mochten wij dichterbij komen. Eerst mochten we alleen achter de schildpad komen en konden we goed zien hoe de eieren in het gat vielen. Toen de schildpad eenmaal “op gang was” mochten we rondom de schildpad gaan staan en konden we ook de voorkant zien. Het was een flink exemplaar, zo’n meter lang. Nadat de schildpad de eieren had gelegd, zo’n 152 stuks, begon ze het gat af te dekken door met haar poten zand te verplaatsen. Terwijl ze dit aan het doen was, mocht er gefotografeerd worden. Voor het overige mocht er absoluut niet gefotografeerd worden omdat de schildpad anders gestoord zou worden. Toen het gat dicht was, vertrok ze weer richting de zee en konden we haar volgen en in het water zien verdwijnen. Omdat het nest te dicht bij de vloedlijn lag, moesten de eieren verplaatst worden. Er werd door de gidsen een nieuw nest gegraven en de eieren werden uit het nest gehaald en

schildpadeieren

de toeristen mochten de eieren overbrengen naar het nieuwe nest. Volgens de gidsen is er onderzoek verricht en kan he

t absoluut geen kwaad als de eieren verplaatst worden. Dit moet wel binnen 2 uur na het leggen gebeuren en natuurlijk zo voorzichtig mogelijk. Nadat het nieuwe nest afgedekt was, werd de locatie vastgelegd. Ook werden alle gegevens van de schildpad vastgelegd en zo kunnen ze bijhouden wanneer en waar de schildpad geweest is.

Het was echt een fantastische ervaring om dit mee te maken. Om zo’n groot beest, van een soort die al miljoenen jaren op aarde is, bezig te zien was echt indrukwekkend. Om alles nog mooier te maken, zagen we ook nog een vallende ster toen de schildpad eieren aan het leggen was. Echt geweldig, om kippenvel van te krijgen!