The Whitsunday Islands

Whitsundays-0247Dinsdag 24 november 2009 – Voor vandaag hebben we een dagtrip geboekt waarbij we, eindelijk, kunnen gaan snorkelen. Het aanbod van touroperators is hier in Airlie Beach enorm. Je kunt het denk ik zo gek niet verzinnen of het is wel te doen: 2, 3 of meer nachten op een van de 74 Whitsunday Island verblijven? Geen probleem! Luxe of basic. No worries! Per (luxe) jacht, (luxe) cruiser of (luxe) catamaran. Kies maar uit! Door de lucht? Kies maar uit een watervliegtuig of helikopter.

Bescheiden als wij zijn hebben we gekozen voor een 1-daagse trip die ons via Whiteheaven Beach en het Hill Inlet uitzichtpunt naar onze snorkelbestemming zou voeren. Na ongeveer een uurtje varen, we vertrokken rond 09:00 uur, waren we op onze eerste bestemming: Whiteheaven Beach. Dit zou volgens onze gids het op een na mooiste strand van de wereld zijn en ik moet toegeven het is een mooi strand. Het is alleen jammer dat je dat dan weer met enige tientallen moet delen. Maar ja, dat krijg je als je een toeristische attractie bezoekt. Ik moet overigens toegeven dat het strand groot genoeg is om je toch een gevoel van ruimte te geven, het is niet zo vol als een gemiddeld Nederlands strand op een mooie zomerse dag.

Voor we op het strand waren werden we allemaal voorzien van zogenaamde Stingersuits. Deze zijn er voor gemaakt om te zorgen dat je niet gestoken kunt worden door kwallen. Er zijn gedurende de zomermaanden 2 soorten kwallen in de wateren bij de oostkust van Australië die potentieel dodelijk zijn, de een is iets gevaarlijker dan de ander. De gevaarlijkste van de twee kan een volwassene, in goede conditie, binnen een uur doden! Een “Stingersuit” houdt de giftige naalden die bij aanraking van de tentakels komen tegen. Ze zijn gemaakt van Lycra en heel fijn geweven, zodat de naalden er niet doorheen komen. Wat vorm betreft lijken ze op de pakken die duikers aan hebben, met als verschil dat er ook een soort wanten aanzitten om je handen te beschermen. Als je zo’n pak aan hebt zie je er uit als een soort Teletubbie! Helaas, voor jullie, hebben we geen foto van onszelf in zo’n pak.

Op Whiteheaven Beach hadden we ongeveer een uurtje om te zwemmen, te wandelen of gewoon lekker op het strand te liggen. Wij hebben dus lekker een uurtje liggen bakken, terwijl de bemanning bezig was de barbie op te warmen en het eten gereed te maken. Zo rond 12:00 uur hebben dan ook lekker van de BBQ kunnen genieten, biertje erbij, heerlijk.

Na het eten zijn we doorgevaren naar Hill Inlet. Daar is op een van de bergjes een uitzichtpunt gemaakt over een deel van de Whitsunday Islands. In een woord: SCHITTEREND! Zo ver je kon kijken zee in verschillende blauwtinten, hagelwitte stranden en groene eilanden. Hier en daar een zeilbootje in het water en we zagen zelfs een paar stingrays zwemmen.Whitsundays-0271

Hierna gingen we verder naar onze snorkelbestemming. Na onderweg nog een korte uitleg te hebben gehad wat te doen in geval van nood, of wanneer je terug wilde naar de boot konden we onze teletubbie-pakken aan en overboord springen. Iedereen kreeg ook een schuimplastic rol mee om als extra drijfvermogen te gebruiken, dit was verplicht. Op zich was dat wel makkelijk, je moest deze over je borst, onder je armen door houden en dan kon je op je gemakje drijven. Een beetje peddelen met de zwemvliezen, hoofd onder water en maar vissies kijken. Ongelooflijk wat je onder water allemaal voor mooie vissen ziet zwemmen. Je ziet er in alle kleuren die je je maar kunt bedenken en ook in alle maten, van hele kleintjes tot enorm grote. Het lijkt net alsof je in een tropisch aquarium zwemt! Ik kan me voorstellen dat mensen “verslaafd” raken aan duiken, dan zie je volgens mij nog meer.

Aan alle dingen, ook de leuke, komt helaas een eind en na een uurtje moesten we terug naar de boot en gingen we terug naar de haven.