Platypus

Eungella-0204Vrijdag 20 – zaterdag 21 en zondag 22 november: Vrijdag zijn we – na nog helemaal onder de indruk te zijn van de afgelopen avond – vertrokken richting Rockhampton. De bedoeling was om daar ergens in de buurt een camping te zoeken voor 2 nachten en dan een hele dag uit te trekken om te gaan snorkelen. We zitten nu namelijk aan het begin van de Great Barrier Reef. Na in Rockhampton het informatiecentrum opgezocht te hebben, hadden we de keuze uit 3 aanbieders die excursies aanboden rond en op Keppel Island. Omdat we liever in een kleine groep zaten, kozen we een aanbieder met groepen van maximaal 16 personen en die een catamaran met glazen bodem had. Zij boden een all inclusive dag aan en dit had onze voorkeur. Helaas bleek na telefonisch geïnformeerd te hebben, dat de 2 boten die zij hadden allebei aan wal waren voor onderhoud. Hierdoor zaten bij de andere aanbieder, die daarna onze voorkeur had, de excursies al vol tot dinsdag. Bleef nog een aanbieder over, maar hiervoor moest je zelf met de pont naar het (grootste) eiland en was in principe alleen het snorkelen inclusief. Omdat we hier geen interesse in hadden en we toch aan het begin van het Great Barrier Reef zaten, besloten we om een camping te zoeken en de volgende dag door te rijden. We hebben overnacht in de buurt van Yeppoon dicht bij het strand. Zaterdag zijn we weer op pad gegaan met de bedoeling in de buurt van Mackay te stoppen en de dag er op door te rijden naar Eungella, alwaar het Eungella National Park zich bevindt. Dit park ligt zo’n 100 kilometer het binnenland in. Omdat het rijden lekker opschoot en we al vroeg in de middag in Mackay waren, hebben we de beslissing genomen om gelijk door te rijden naar Eungella National Park. We kwamen hier zo rond half 6 aan op de camping.

De camping ligt in de bergen en heeft een fantastisch uitzicht over het dal. We blijven hier 2 nachten, zodat we tijd genoeg hebben om te wandelen in het park. De naam van het park komt van de Aboriginals en betekent “land van de wolken”. Er komen zo’n 860 verschillende plantensoorten en 225 vogelsoorten voor. Er lopen diverse wandelpaden door het park. Door het park loopt een rivier, de “Broken River” en daar komt het vogelbekdier nog in het wild in voor. Er is een platform gemaakt vanwaar het vogelbekdier regelmatig gespot wordt. De meeste kans is of ’s morgens vroeg of ’s avonds tegen de avond. Het platform ligt met de auto zo’n 5 kilometer van de camping af. Er is echter ook een wandelpad door het park en die is zo’n 10 kilometer lang. Eungella-0195Wij hebben voor het wandelpad gekozen. Onderweg waan je je in Jurassic Park met de grote varens en palmen die er staan. Ook hoor je allerlei vogelgeluiden al zie je de vogels niet. Je verwacht ieder moment een dinosaurus te zien. Wel zagen we een slang(etje) en heel veel hagedisjes. Zo rond 11.00 uur waren we bij het platform en -zoals we ook verwacht hadden- was het vogelbekdier niet te zien. Wel zaten er een hele hoop waterschildpadden. We hebben onze boterhammen opgegeten en zijn, omdat het toch nog vroeg was, dezelfde weg teruggelopen naar de camping. Morgen vertrekken we weer en we willen heel vroeg opstaan om dan eerst nog langs het platform te rijden in de hoop het vogelbekdier nog te zien.

Maandag, 23 november 2009. Vanmorgen om 5 uur opgestaan, zodat we op tijd naar Broken River konden rijden om het vogelbekdier te zien. Eungella-0216Ons vroege opstaan -overigens waren we niet de enigen- werd ruimschoots beloond; we hebben zelfs meerdere vogelbekdieren gezien. Er was nog een stel en die hadden een gids ingehuurd en tsja wij stonden daar ook dus konden mooi meeluisteren. Volgens de gids waren er zo’n 5 vogelbekdieren die de rivier als hun leefgebied hadden. Vogelbekdieren zijn eigenlijk best wel klein; de mannetjes worden zo ongeveer 50 centimeter lang en wegen 1,5 kilo terwijl de vrouwtjes slechts 40 centimeter worden en maar 1 kilo wegen. Het zijn echt prachtige beestjes om te zien en het was dan ook zeer de moeite waard het vroege opstaan!

Daarna zijn we doorgereden naar Airlie Beach waar we 2 nachten willen blijven zodat we kunnen gaan snorkelen.