Adelaide

Adelaide-1216Woensdag 23 december 2009 t/m zondag 26 december 2009 – De afgelopen dagen hebben we doorgebracht in Adelaïde. En het zijn een paar dagen geweest waarin we niet al te veel hebben gedaan, ook vanwege de Kerstdagen.

Na op de camping aangekomen te zijn op de 23ste hebben we niet veel meer gedaan dan een korte wandeling. De Torrens rivier is vlakbij en daar loopt een wandelpad langs. De wandeling hebben we kort gehouden, het was een graad of 40. We kregen zo wel een indruk van de route naar de stad, die dezelfde kant opgaat.

De 24ste zijn we Adelaïde ingegaan om een beetje in het winkelcentrum rond te neuzen. De meeste winkels liggen aan de Hindley Street, Rundle Mall en Rundle Street. Deze 3 straten liggen in elkaars verlengde. Het gedeelte dat Rundle Mall heet ligt in het midden en is ook voetgangersgebied. Je hebt hier dan ook alle soorten van winkels die je je maar kunt bedenken en elk merk is dan ook vertegenwoordigd. Opvallend was dat er best wel veel outdoor winkels te vinden waren, en met prijzen die toch wel een stuk onder de Nederlandse liggen. Ook “UGG” was vertegenwoordigd en de prijzen daarvan waren ongeveer 1/3 van hetgeen er in Nederland voor gevraagd wordt, dat scheelt nogal. Maar ja, dat komt misschien ook omdat er hier wat minder vraag is naar warme, met wol gevoerde, laarzen… Al met al hebben we de dag lekker vol kunnen maken met wat shoppen en af en toe wat drinken.

1e Kerstdag, de 25ste dus, zijn we de Botanische tuinen ingegaan om daar een beetje rond te lopen en van de bomen en bloemen te genieten. De tuin is heel mooi aangelegd met verschillende stukken die een bepaald thema hebben. Zo is er een rozentuin met meer dan 5000 verschillende soorten rozen, een stukje tropisch regenwoud (weliswaar binnen), een grote vijver met alleen maar lotusbloemen, teveel om op te noemen.

We hadden in eerste instantie in gedachten om de 26ste weer door te gaan naar de volgende camping, maar zagen dat er in het South Australian Museum een tentoonstelling was over de prehistorie en de ontwikkeling van Australië daarin. Daarnaast hebben ze een aantal vaste tentoonstellingen, onder andere over de Aboriginal cultuur die heel interessant is en een tentoonstelling over de “Pacific cultures” waarmee dan o.a. Papoea Nieuw Guinea en Fiji worden bedoeld. De stukken uit die tentoonstelling dateren overigens nog uit 1890 en zijn toen al geconserveerd. In 1960 is de boel een beetje gemoderniseerd, maar de tentoonstellingskasten dateren nog uit die tijd. Het waren toen inderdaad ook niet veel meer dan kasten waarin dingen tentoongesteld werden, tekst en uitleg was er nog niet echt bij, zoals we dat nu kennen. Het was wel heel veel, meer dan 3.000 items variërend van gebruiksvoorwerpen, sieraden, wapens tot buitgemaakte schedels. Een heel mooi museum dus, wat ons betreft. Ben je in de buurt, ga er eens langs zou ik zeggen. En omdat we toch nog steeds Nederlanders zijn: toegang is gratis! Tenminste tot de permanente tentoonstellingen. Voor de wisselende moet je wel betalen, in dit geval omgerekend ca. € 7,50 per persoon, dus dat valt ook wel mee.

Adelaide-1228Daarna hebben we ook nog het “Migration Museum” bezocht. Dit museum gaat over de ontdekking van Australië en het bevolken er van door de Europeanen. Er werd zelfs behoorlijk duidelijk gemaakt dat de Aboriginals niet al te netjes zijn behandeld toentertijd en dat is zacht uitgedrukt. Het museum geeft een goed beeld over de geschiedenis van Australië tot heden. Ook dit museum was gratis te bezoeken en de moeite waard om langs te gaan. Het is dichtbij het andere museum, dus als je hier toch bent, loop een stukje door en je bent er.

Na dit dagje cultuur zit het er voor wat ons betreft op in Adelaïde. We hebben kunnen zien hoe het ontstaan is, en hoe het bevolkt geraakt is, dus we zijn helemaal bij! Morgen gaan we verder, richting het binnenland.