Coorong National Park

coorrong-1639Donderdag 31 december 2009 – Coorong National Park – Een van de dingen die je kunt doen in het park is vogels kijken. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten geteld, waaronder twee zeldzame. Het gebied is een belangrijk overwinteringsgebied voor voornamelijk allerlei soorten watervogels die helemaal uit onder andere Siberië hier naartoe komen. Ook herbergt het de grootse pelikanenkolonie van Australië. We besloten daarom vandaag naar “Pelican Point” te gaan, wat volgens de kaart een goed punt zou zijn om vogels te spotten. Bij “Pelican Point” liggen ook twee barrages (een soort dam). Deze zijn daar aangelegd om het zoute water van de zee gescheiden te houden van het zoete water in Lake Alexandria en Lake Albert om het zoete water te kunnen gebruiken voor het laten drinken van het vee en voor irrigatie van het land. Maar omdat de Coorong verder geen open verbinding met de zee heeft was ook daar de waterstand erg laag. En de watervogels hebben dan waarschijnlijk een andere plaats gevonden om, in ieder geval vandaag, te verblijven. Hoewel het jammer was dat we niet al te veel vogels zagen was de rit, over 13 kilometer gravel, toch wel de moeite waard. Naar het uitkijkpunt was het een doodlopende weg en na terug gereden te zijn, hebben we nog een rondje langs de rest van het meer gemaakt, ook weer deels over een gravelweg. Zo kwamen we langs verschillende, grote, weilanden waar kuddes grote zwarte runderen liepen, waarschijnlijk allemaal bedoeld voor de vleesindustrie. Ondanks dat de weides hier niet de groene kleur hebben die we in Nederland gewend zijn, zagen ze er niet echt ondervoed uit. Integendeel zelfs.

Vrijdag 1 januari 2010 – Coorong National Park. De temperatuur was ook vandaag weer aangenaam om te wandelen. We zijn dan ook redelijk op tijd op pad gegaan richting het Coorong National Park om een paar wandelingen te doen. Zijn we gisteren naar het noorden gereden, vandaag gaan we richting het zuiden. De eerste plaats waar we stoppen heet “Jack Point”, hier is een uitkijkpost weggezet die zicht heeft op een paar eilandjes waar kolonies pelikanen broeden. Deze kolonies zijn beschermd en je mag er dan ook niet dichter bij komen dan 140 meter. Er staat dan ook een boete te wachten van AUS $ 5.000,– (ca. € 3.000,–) voor iedereen die te dichtbij komt. Met behulp van de verrekijker konden we dan ook zien dat het een behoorlijke drukte was op de eilanden. Ook vlogen er hele zwermen pelikanen af en aan. Als je zo ziet vliegen zijn het toch best wel grote en indrukwekkende vogels.

coorrong-1590Hierna zijn we verder gereden, naar Salt Creek, waar we twee wandelingen gedaan hebben: de “Ngurgie Ngoppun Walk”, wat zoveel betekent als: “good walk” en de “Lakes Nature Trail Walk”, beide ongeveer 2,5 kilometer lang. Alletwee heel mooie wandelingen en zeer verschillend. De “Ngurgie Walk” voert langs het water. De begroeiing is dan ook behoorlijk groen. We zagen dan ook best wat vogels, waaronder een koppel zwarte zwanen met een jong. De andere wandeling, ging door een bosgebied en liep langs twee zoutmeren. Langs beide wandelingen stonden overigens bordjes met uitleg over hetgeen er te zien was en hoe het zout bijvoorbeeld neerslaat. Ook was er wat historische uitleg over de zoutwinning die er plaatsgevonden heeft. Wat heel bijzonder was, was het feit dat 1 van de zoutmeren grotendeels roze gekleurd was. Dit komt doordat er zich in het meer algen ontwikkelen die deze kleur hebben en daardoor het water als het ware kleuren. Als ik mij niet vergis gebeurt dit ook in een meer in Tanzania, waarvan de naam me nu even niet te binnen schiet, en hebben daardoor de flamingo’s die daar leven, en zich voeden met die algen, hun roze kleur.

Vandaag in ieder geval lekker gewandeld. Vanavond oud en nieuw hier op de camping, we zijn benieuwd of we er iets van merken.