Healesville Sanctuary

Healesville Sanctuary-2379Zaterdag, 16 januari 2010 – Vandaag zijn we de hele dag naar het Healesville Sanctuary geweest. Dit is een dierentuin in Healesville, waarvan David Fleay (David Fleay Wildlife Park) een van de eerste directeuren is geweest. Er zijn hier alleen Australische dieren te zien en geen leeuwen etc. Heel mooi was de dierenkliniek, waar je ook een kijkje mocht nemen. Het was heel educatief. Er waren diverse computers met verschillende onderwerpen en vragen die je daarover kon

Verder stonden er microscopen met daaronder een bloed-/urinemonster en lag er een lijst met uitleg van welk dier het was en waren er 3 opties gegeven van wat er onder de microscoop te zien was. Aan de hand hiervan kon men bepalen wat het dier precies mankeerde. Je kon dan zelf door de microscoop kijken en raden welke optie je dacht dat je zag. Op de achterkant van de lijst stond het juiste antwoord. Was nog niet zo eenvoudig!

Ook was er een behandelkamer waar de dieren van het park behandeld werden. Zo waren er verschillende onderzoeken op een dag, die via een scherm gevolg konden worden. Er was vandaag een pink tongue lizard die last had van zijn ogen en na de behandeling kwam een assistente uitleggen wat er precies aan de hand was en wat de behandelmethode was.

In de kliniek worden niet alleen dieren van het park behandeld, maar ook dieren uit het wild die gewond zijn. Ze proberen deze dieren altijd weer terug te plaatsen in het wild. Als dit niet lukt dan wordt het dier afgemaakt. Alleen zeldzame, met uitsterven bedreigde dieren worden, als ze niet terug in het wild uitgezet kunnen worden, in het park geplaatst.

Healesville Sanctuary-2448Verder worden er in Healesville Sanctuary veel shows en informatie gegeven. Zo was er een birds of prey show en daarna kwam een man uitleg en een demonstratie geven van de didgeridoo en boemerangs. Met de dingo’s wandelt men dagelijks door het park. Er is een papegaaishow, die vandaag helaas niet doorging omdat het te warm was (zo’n 38 graden). Verder komen de diverse verzorgers gedurende de dag een praatje houden bij de dieren die zij verzorgen, zoals de pelikanen, reptielen, koala’s, kangoeroes en de zogenaamde lyrebirds met hun mooie staart (foto).