Mannum

Holden_27_12-1258Zondag 27 december 2009 – Na een paar relatief rustige dagen in Adelaïde te hebben doorgebracht, zijn we verder gegaan. De volgende stop was Mannun, een klein plaatsje aan de Murray rivier. We hebben het eigenlijk alleen maar uitgekozen omdat het op de weg lag, veel bijzonders is hier niet te beleven.

Voor vandaag hebben we een aantal bezoekjes gepland aan wat locaties die ons wel leuk (of lekker) leken. De eerste stop hebben we gedaan in Hahndorf. We stoppen sowieso onderweg altijd wel ergens voor een bakkie koffie, maar bij Chocolate No.5 besloten we deze keer voor de warme chocolade melk te gaan. Zij zijn namelijk gespecialiseerd in chocolade. Om te drinken dus en om te eten… Bij de koffie hebben we wat lekkers genomen; Cora een stuk chocolade mudcake, waarbij ze ook aardbeien en ijs kreeg en ik, Frans, een Belgische wafel met aardbeien, ijs en chocoladesaus. Lekker hoor!!

Nog nagenietend zijn we een stukje verder doorgereden naar de “Beerenberg Strawberry Farm”. Hier kun je zelf, als je wilt, je aardbeien plukken. Verser kan dan ook bijna niet. Op de boerderij zelf maken ze van de aardbeien en veel andere vruchten allerlei jams, marmelades en chutney’s die ze uiteraard ook ter plaatse verkopen.

De volgende stop was “Melba’s Chocolate Factory” bij Woodside. Hier kun je zien, zo werd geadverteerd, hoe de chocolade word gemaakt en verwerkt. Helaas was maar een deel van de productie te zien, maar er was meer dan genoeg te kopen, niet alleen snoep gemaakt van chocolade, maar allerlei soorten, zoals Engelse drop en zuurtjes. In ieder geval best leuk om te zien.

Het gebied waar we nu zitten heeft erg veel Duitse invloeden. Hahndorf is het oudste van oorsprong Duitse stadje in Australië. In de volgende bestemming, Lobethal (en dat klinkt ook nogal Duits), gingen we op bezoek bij het “Bierhaus”, Duitser kan het bijna niet klinken zou ik zeggen…. Hier is een zgn. “microbrewery” gevestigd. Een “microbrewery” is een bierbrouwerij die een beperkte hoeveelheid en/of soorten bier produceert. In dit geval produceren ze hier 5 soorten bier met telkens een hoeveelheid van 1200 liter. Zo’n 150 kratten grofweg teruggerekend. Je kunt daar het bier uiteraard drinken, proeven dus, en als je wilt er een hapje bij eten. Vanuit het café heb je zicht op de brouwerij, die denk ik zo’n 50 m2 groot is. Tsja, en als je daar dan toch bent kun je net zo goed een biertje proeven. Toch? En ik moet zeggen het smaakte goed.

Nadat de dorst gelest was, zijn we doorgereden naar Birdwood om het “National Motor Museum” te bezoeken. Dit automuseum laat zo’n beetje alles zien wat ooit in Australië op de weg heeft gereden. Ook waren een paar bijzondere displays met de auto’s en verhalen van Australiërs die in het verleden voor de eerste keer van noord naar zuid of van oost naar west het land doorkruist hadden. En niet alleen met de auto’s van nu, maar ook al in de jaren 30. Het is een heel uitgebreide collectie die ze tentoonstellen, met een paar bijzondere auto’s, zoals een Aston Martin waarvan er maar zo’n 900 gemaakt zijn, een GMC (bekend van de Back to the Future films), een Jaguar E-type en zelfs een Bugatti.

Vandaag dus weer lekker wat gezien, niet veel kilometers gemaakt en morgen weer verder.