Murray Bridge

murraybridge-1446Maandag, 28 december 2009. Omdat de Australiërs nu ook vakantie hebben, is het op de campings een stuk drukker dan wij tot nu toe gewend zijn. Om zeker te zijn van een plaatsje moeten we dan ook van tevoren reserveren. Dit betekent dat we onze route ook een paar dagen vooruit moeten plannen. Dat dit even wennen is, merken we al gelijk. Omdat we namelijk voor Oud en Nieuw in ieder geval al een camping vastgelegd willen hebben, hebben we gekozen voor een plaatsje aan Lake Albert, Meningie genaamd. We zullen daar in ieder geval de 30ste, 31ste en 1ste blijven. De 2de willen we dan verder richting het zuiden gaan.

Vanmorgen zijn we vertrokken vanuit Mannum richting Murray Bridge waar we een camping voor 2 nachten gereserveerd hebben. De bedoeling was om weer wat wandelingen te gaan maken. Er zijn hier veel wetlands aangezien dit gebied langs de Murray rivier ligt. Maar in Australië is het momenteel heel erg droog en is het niveau van de Murray rivier zo’n 2 meter lager dan normaal. Dit betekent dat de wetlands dus niet echt zo “wet” meer zijn en er dus zo goed als geen water staat. Zitten er normaal gesproken veel vogels in de wetlands nu zijn die ook allemaal vertrokken naar nattere gebieden. De wandelingen zijn dus niet echt interessant en we gaan dus niet zo veel wandelen als we verwacht hadden. Normaal gesproken zouden we dan ook verder gereden zijn, maar omdat we gereserveerd hebben, kan dat nu dus niet. Maar zo een keertje een middagje gewoon niets doen, is eigenlijk ook best wel eens lekker. We waren al vroeg op de camping en hebben de camper van binnen eens goed schoongemaakt. Ook moest er weer een was gedaan worden. Daarna zijn we naar de rivier gewandeld, die hier vlakbij de camping ligt, en hebben onder een boom lekker in de schaduw zitten kijken naar de vele mensen die rond, in en op het water bezig waren. Verder heeft Frans een koppeltje bijeneters gefotografeerd die druk bezig waren hun kroost te voeren en heb ik wat gelezen. Morgen gaan we het centrum van Murray Bridge bekijken. Er is een stadswandeling (ja we gaan toch nog wandelen) van zo’n 1½ uur die we willen gaan doen.murraybridge-1462

Dinsdag 29 december 2009 – Vandaag hebben we de stadswandeling gedaan. En dat was het zo’n beetje. Murray Bridge is een typisch rivierstadje en de wandeling ging dan grotendeels langs gebouwen en bezienswaardigheden die hier mee te maken hebben, zoals het scheepswerf. In de Murray rivier liggen in het gebied rond Murray de wrakken van niet minder dan 29 gezonken schepen op een diepte tussen 8 en 18 meter. Het plaatsje dankt zijn naam aan het feit dat hier in 1879 de eerste brug gebouwd is over de Murray. De brug is helemaal van ijzer, wat op zich voor die tijd al bijzonder was. De eerste 40 jaar is het in principe een brug geweest voor de trein en in 1925 is er een tweede brug naast gebouwd voor de trein alleen, zodat het overige verkeer ongehinderd de brug kon gebruiken.

Hoewel je door heel Australië toch wel plaatsen tegenkomt waar vroeger geregeld een trein langs kwam, dan wel stopte is het geen “treinland”. Ook hier is nog een station waar 1 passagierstrein per dag stopt, van de lijn tussen Adelaïde en Melbourne.

Verder heeft Murray Bridge nog een paar mooie oude gebouwen uit eind 19e / begin 20ste eeuw met mooie grote veranda’s.

Morgen verder naar Meningie, onze laatste stop voor dit jaar…Vuurwerk zullen we daar denk ik niet zien, het is hier niet toegestaan dat af te steken, als je het al ergens zou kunnen kopen. Dit heeft er mee te maken dat hier tussen 1 oktober en 31 maart een “fireban” is. Met andere woorden, geen openbaar vuur vanwege het enorme brandgevaar hier in de zomerperiode. In de grote steden is er wel vuurwerk, eerst om een uur of 9 voor de kinderen en daarna om 00:00 uur voor de volwassenen.

We zien wel wat het wordt: eindejaar in Australië.