naar Victoria

bleulake-1785Maandag, 4 januari 2010. Op weg naar Portland zijn we eerst gestopt in Mount Gambier. Dit is de laatste plaats in South Australia die we bezocht hebben voor we de “grens” met Victoria overgegaan zijn. Mount Gambier is de op 1 na (Adelaïde) grootste plaats van South Australia en staat vooral bekend om het zogenaamde “Blue Lake”. Dit is, zoals de naam al zegt, een blauw meer dat in de krater van een slapende vulkaan ligt. Het meer is echt heel erg blauw (zie foto). Deze blauwe kleur heeft het meer alleen in de zomermaanden. Gedurende een jaar verandert het meer van kleur, van groen-grijs naar blauw. Dit komt door de weerkaatsing van het licht op kleine deeltjes die in het water zitten. In de zomer is er meer licht en wordt er dus ook meer licht teruggekaatst vandaar de blauwe kleur. Het water wordt gebruikt als drinkwater voor de bevolking van Mount Gambier en omliggende plaatsen. Het meer bevat zo’n 36 miljoen liter water en is gemiddeld zo’n 70 meter diep.

Omdat we de grens met Victoria overgestoken zijn betekent dit dat de klok een half uur vooruit gaat. Het tijdsverschil met Nederland is  nu weer 10 uur.

Daarna zijn we doorgereden naar het plaatsje Nelson. Hier zijn we gestopt om een hapje te eten . Daarna hebben we een wandeling, de Livingstone’s Island Nature Walk, gemaakt. Dit is een wandeling voor die een gedeelte door een met struiken bebost gebied ging. Door de hoge struiken en smalle paden was het een beetje alsof je in een doolhof liep, alleen dan (gelukkig) maar met één weg en geen afslagen. Er ging ook een gedeelte langs het water en we hebben dan ook redelijk wat watervogels gezien, zoals eenden, meeuwen en zwarte zwanen. Toen we weer terugkwamen op de parkeerplaats, zagen we een heel leuk klein blauw vogeltje. Snel nog even een foto gemaakt…..bleubird-1810

Na deze wandeling zijn we doorgereden naar Portland, een leuk plaatsje aan de oceaan. Eerst hebben we een bezoek gebracht aan aan het informatiecentrum, zodat we weten wat er hier in de omgeving allemaal te zien is. Genoeg dus om morgen heel de dag hier in de omgeving te besteden. De eerste camping die we opgezocht hebben, was helaas al volgeboekt. Hier hadden ze namelijk wireless internet dus vandaar onze voorkeur. De volgende camping had nog een plaatsje vrij, helaas (helemaal) geen internet. We hebben dus maar voor 1 nacht geboekt en de andere camping gereserveerd voor morgennacht zodat we de site weer eens bij kunnen werken en foto’s kunnen plaatsen. Na het eten hebben we nog een wandeling door het dorp gemaakt. Er staan hier in het centrum alleen al zo’n 50-tal historische gebouwen, daterend van 1840 tot 1919. In totaal zijn er in Portland zo’n 200 gebouwen uit de 19e eeuw.