Naracoorte

naracoorte-1685Zaterdag 2 januari 2010 en zondag 3 januari 2010– Vandaag zijn we doorgereden naar Naracoorte waar we twee nachten zullen blijven. Na een plaatsje op de camping geregeld te hebben, zijn we het dorp in gegaan om wat informatie te gaan halen bij het plaatselijke visitor centre. Het centre bleek in een gebouw te zitten waar ook een tentoonstelling was over het scheren van schapen zoals dat in het verleden gebeurde en vandaag de dag. Er stond een originele schuur waar vroeger de schapen in geschoren werden en er was een uitgebreide uitleg over het leven van de schaapscheerders. Heel bijzonder was de “automatische schaapscheerder”. Dit was een geheel geautomatiseerde machine om schapen te scheren. De machine is nooit in productie genomen – vanwege het feit dat de vraag naar wol instortte -, maar er was wel een videofilmpje dat liet zien hoe de machine werkte. Heel interessant om te zien.

Zondag hebben we een bezoek gebracht aan de “Naracoorte Caves”. Hier in de buurt zijn namelijk grotten waar veel fossielen zijn gevonden en nog worden gevonden. Ook is er een “display” waar ze laten zien hoe de dieren en deze omgeving er ongeveer 500.000 jaar geleden uitzagen. Dit hebben ze gereconstrueerd aan de hand van de gevonden fossielen. Het is toch wel een vak apart om aan de hand van gevonden skeletten te proberen op te maken hoe zo’n dier er uit gezien heeft.

Er zijn een 4-tal grotten die je onder begeleiding van een gids kunt bezoeken. We hebben er twee bezocht. De Alexandra Cave bestond voornamelijk uit stalactieten en stalagmieten wat heel mooi was om te zien. Er werd ook een duidelijke uitleg gegeven over hoe deze ontstaan. In de Victoria Fossil Cave zijn de meeste fossielen gevonden en er wordt nog steeds naar fossielen gegraven. Bij een van de opgravingen waren twee volledige skeletten opgebouwd van een prehistorische leeuw en van een kangoeroe. Aan de hand hiervan werd een uitleg gegeven hoe men probeert te bedenken wat voor eigenschappen de dieren gehad hebben. Je kunt bijvoorbeeld aan de tanden zien of het een vlees- of planteneter is geweest. Aan de bouw van het skelet hoe het dier gelopen heeft, op z’n achterpoten, of niet. Het skelet van de leeuw had bijvoorbeeld kogelgewrichten in de schouders, zoals wij die ook ongeveer hebben, waaruit men constateert dat hij waarschijnlijk goed kon klimmen. Doordat de armen langer waren dan de benen, denk hierbij aan zoals dat bij een aap is, was de theorie dat hij geen goede loper was en dan ook vanuit de bomen zijn prooi besprong. Tevens kon men uit de kaak opmaken dat het dier waarschijnlijk een buidel heeft gehad, er zaten namelijk bepaalde kenmerken in die alleen bij buideldieren voorkomen!

De opgraving had een lengte van 65 meter en was ongeveer 20 meter breed. Een behoorlijke oppervlakte dus. Het stuk waar we konden kijken was zoals ze het ook gevonden hadden. Dat wil zeggen, de botten lagen er zo bij zoals ze gevonden waren. Het waren botten van een soort kangoeroe, waarvan ze er al heel veel hadden. De enige botten die verwijderd waren, zijn van dieren waarvan tot nu toe niet veel botten gevonden zijn, zoals de leeuw die ze lieten zien.

boollagoon-1763

Na deze interessante ochtend zijn we doorgereden naar Bool Lagoon, wat volgens de boeken een “birdwatchers paradise” moest zijn. Helaas heeft ook Bool Lagoon te lijden onder de enorme droogte die hier al 2 jaar heerst en stond het helemaal droog, voor zover we konden zien. In de verte zagen we nog wel een hele grote groep ibissen zitten en geregeld opvliegen, maar verdere watervogels hebben we niet gezien. We hebben nog een korte wandeling gemaakt en op de bordjes langs de route stond allerlei informatie, die uiteraard niet helemaal meer klopte. Zo zou er ook de nodige vis in het water moeten zitten…. Het is wel duidelijk dat de droogte voor dit gebied een ramp is, tenminste voor de vogels die hier normaal gesproken moeten zitten. Ik kan me wel voorstellen dat de droogte weer andere vogels aantrekt. Zo zagen we best veel roofvogels, die waarschijnlijk nog voldoende kunnen jagen op de knaagdieren die er zitten, zoals konijnen en muizen. Er bleef er zelfs eentje op een paaltje zitten toen we voorbijreden. Dat maakte het bezoek toch nog goed!