Portland

portland-1817Dinsdag, 5 januari 2010 – Vandaag hebben we de omgeving van Portland verkend. Als eerste zijn we naar Cape Bridgewater gereden. Aan de kust hier zit namelijk een kolonie zeerobben. Het aparte aan deze kolonie is deze zeerobben hier niet broeden. Wat de precieze reden hiervoor is, is niet echt duidelijk. Er zijn verschillende theorieën waarom deze kolonie hier is, onder andere dat deze plek dient als veilige plaats voor hele jonge en hele oude zeerobben. Vanaf de parkeerplaats was het een wandeling van een uur om bij het uitkijkpunt te komen. Hier was een platform gebouwd vanwaar je zicht had op de kolonie. Het was een vrij pittige wandeling om helemaal boven bij het platform te komen, maar gelukkig waren we al wat vroeger weggegaan en was de temperatuur nog aangenaam om te wandelen. Een deel van de robben lag lekker op de rots te luieren en er waren er ook een aantal die in het water aan het spelen waren. Na een tijdje gekeken te hebben, zijn we weer aan de terugweg begonnen.

Daarna zijn we doorgereden naar het “Petrified Forest”. Vroeger dacht men dat het versteende bomen waren, vandaar ook de naam. Maar in principe heeft het niets met bomen te maken. Ze worden gevormd doordat water, wat zuur is, zich verzamelt in een kuiltje in de grond. Het zuur vreet zich dan een weg door de grond, in dit geval reportland-1822latief zacht limestone. Tijdens dat proces lossen er mineralen op in het water. Dit water, met de mineralen, wordt naar buiten gedrukt en vormt, samen met het zand een cementen pijp. Door de wind (erosie) komen de pijpen bloot te liggen en lijken zo op versteende bomen.

Ook waren hier zogenaamde “blowholes” te zien. Dit zijn openingen in rotsen waar de golven onderdoor gaan en door de druk het water omhoog duwen. Je krijgt dan een beetje het idee van een geiser. Omdat het afgaand water was, hebben we niet echt hele hoge geisers gezien, maar het was toch wel indrukwekkend om de kracht van het water te zien.

Na de lunch zijn we naar de Cape Nelson Lighthouse gegaan. Omdat er op korte tijd al 3 schepen schipbreuk hadden geleden, werd besloten om deze vuurtoren te bouwen. De vuurtoren dateert van 1882 en is gebouwd van stenen die men op die plaats vond. Er waren echter te weinig stenen om de 32 meter hoge vuurtoren af te bouwen en men moest stenen van elders – ongeveer 11 kilometer verder – halen. Het probleem was dat er geen weg lag (en gemaakt kon worden) en de stenen dus via Portland aangevoerd moesten worden, een omweg van 10 kilometer.

Daarna was het tijd voor onze volgende wandeling en wel een wandeling van 3 kilometer door het zogenaamde “Enchanted Forest”. Dit is een stuk bos wat aan de kust ligt en het leek inderdaad ook wel een beetje op een sprookjesbos. Je liep onder een vrij dicht en op sommige plaatsen redelijk laag bladerdek en kon op verschillende plaatsen tussen de takken door de zee zien. Het was hier lekker koel en nog een ander heel groot voordeel van de schaduw was dat er geen vliegen waren! Vliegen zijn namelijk echt een grote plaag hier en je wordt dan ook constant belaagd vooral als het wat warmer is.

Voor we naar de camping gingen, zijn we nog gestopt bij “Yellow Rock”. Dit is een markante rots, gemaakt van limestone, aan de rand van de klif en is een populair onderwerp voor vele schilders/kunstenaars. Ook staat het gebied bekend als goede surfplek en waren dan ook veel surfers in het water.

Al met al was het een inspannende dag en we hebben weer veel gezien en gewandeld.