Zandkastelen of zandsculpturen??

Zaterdag 23 januari 2010 – Vanmorgen zijn we vertrokken richting Melbourne, een rit van zo’n 180 km. Om niet alleen maar te rijden, de afstand was op zich vrij kort, hadden we gekeken wat we eventueel zouden kunnen doen en/of gaan bekijken, zodat we de dag een beetje konden breken.

We hadden in gedachte om de “Australian Gardens” in Cranbourne te gaan bekijken, maar in een van onze gidsjes hadden we ook iets gelezen over een tentoonstelling van zandsculpturen in Frankston, een plaats aan de kust. Er stond echter bij dat het duurde van Boxing day tot Anzac day. Van Boxing day wisten we nog wel dat dit 2e kerstdag was, maar wanneer Anzac day was??? Gelukkig wisten ze ons op het Visitor Centre in Korumburra te vertellen dat Anzac day op 23 april is. Met andere woorden: de tentoonstelling was er nog. En omdat we in Melbourne toch naar de Botanic Gardens willen gaan was de keuze snel gemaakt: naar Frankston dus.

Eerst hebben we achter het Visitor Centre nog een oud stadje bekeken. Ook hier waren weer allerlei oude gebouwen uit de omtrek verzameld en ingericht zoals het vroeger waarschijnlijk ook was. Er waren onder andere een smederij annex rijtuigenbouwer te bezichtigen, een oud schooltje, wat winkels en een kerkje. Het is ons wel opgevallen dat er over heel Australië best veel van dit soort plaatsen zijn. Op deze manier houden ze wel hun oude gebouwen in ere.

Na de wandeling daar zijn we doorgereden naar Frankston. Het was overigens wel te merken dat er een lang weekend aan zat te komen, aanstaande dinsdag, 26 januari, is het nl. “Australia Day” en dan is bijna iedereen vrij, een beetje vergelijkbaar met Koninginnedag. Het was behoorlijk druk op de weg dus, merendeels overigens richting kust.

In Frankston aangekomen hebben we even moeten zoeken naar een geschikte parkeerplaats, de camper neemt nogal wat ruimte in beslag en daarna zijn naar de tentoonstelling gelopen. We weten dat in Nederland, ik meen in Scheveningen, ook elk jaar een zandsculpturenwedstrijd gehouden wordt en we kunnen iedereen aanraden dat eens te gaan bekijken. Als het maar half zo mooi is als we vandaag gezien hebben, dan is het nog steeds schitterend!

Het thema dat gebruikt werd was: “Belangrijke momenten in de Geschiedenis”, ik heb een foto gemaakt van het bord waarop de uitleg staat om mijzelf een hoop typewerk te besparen 😉 . De sculpturen, of wellicht kun je beter spreken van beeldhouwwerken waren schitterend. Er waren werken van de oude Egyptenaren, zoals Cleopatra tot aan de landing op de maan. Maar ook de wereldoorlogen werden uitgebeeld. En alles was erg gedetailleerd en bijna perfect afgewerkt. Ik heb bij dit berichtje slechts 1 foto van een zandsculptuur geplaatst, maar zal er nog wel even op terugkomen wanneer de andere foto’s online staan.

Na ons daar een uurtje vergaapt te hebben aan al het moois zijn we doorgereden naar Melbourne waar we 3 dagen blijven. De komende dagen gaan we de stad verkennen. Het zal wel een beetje druk zijn denken we omdat de Australian Open gehouden worden, maar we willen toch met het openbaar vervoer gaan, omdat parkeren waarschijnlijk moeilijk zal zijn.