Vroeger

Woensdag, 3 februari 2010 – Om bij onze volgende stop – Bicheno, waar we twee nachten zullen blijven – te komen, hebben we een gedeelte van de zogenaamde Heritage Highway gevolgd. In Tasmanië heeft men een aantal routes uitgezet om te volgen, die ieder door een deel van Tasmanië lopen, zo heb je “The Rivers Run”, “The Convict Trail” en de “Heritage Highway”. Deze route loopt door een aantal plaatjes waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben. Vanaf de camping hebben we eerst nog een stukje van de Convict Trail gevolgd en zijn gestopt in Richmond. Richmond staat bekend om een aantal oude gebouwen, waaronder de oudste gevangenis, brug, Katholieke kerk, school en postkantoor van Australië. Wij hebben een bezoek gebracht aan de brug, kerk en de gevangenis. De gevangenis was in 1825 gebouwd. Dit was nodig omdat Richmond vanwege de bloeiende economie gevangenen nodig had voor de bouwactiviteiten en het was makkelijker om ze dicht bij de werkplaats onder te brengen. In die tijd zaten de vrouwen en mannen ook al apart gevangen. Er waren ook cellen voor eenzame opsluiting van slechts 2 x 1 meter en heel erg donker. Ook kon men voor ongehoorzaamheid zweepslagen krijgen. Destijds waren de straffen iets strenger dan nu. Zo kregen Robert en Peter Charles (broers) beiden levenslang voor het stelen van 6 schapen! Een vrouw kreeg 2 dagen eenzame opsluiting vanwege het feit dat het huis (waar ze werkte) niet schoon genoeg was. Ja ja die goede oude tijd, waar is die gebleven!

In Oatlands zijn we gestopt voor een kopje koffie. (In) dit dorpje is grootste collectie Gregoriaanse zandstenen gebouwen in Australië. We hebben een wandeling door het dorpje gemaakt en het was heel mooi om te zien dat ze bepaalde dingen zoals bijvoorbeeld de lantaarnpalen en straatnaambordjes ook in een ouderwets jasje hadden gestoken.

In het dorpje Ross is ook weer een mooie brug te zien. Daniel Herbert, een gevangene en steenhouwer, heeft de burg ontworpen en samen met een groep gevangenen gebouwd. Als beloning kreeg hij zijn vrijheid terug. Ook was hier weer een heel mooi oud kerkje en hebben we de ”Ross Female Factory” bekeken. Waar het woord “factory” betrekking op heeft, snappen we niet helemaal. Het was namelijk een plaats waar de kinderen van vrouwelijke gevangenen werden verzorgd. Wanneer een vrouw tijdens haar detentie een kind ter wereld bracht, werd dat kind hiernaartoe gebracht en gedurende drie jaar verzorgd. Daarna werden de kinderen naar een weeshuis overgebracht en werden er pleegouders gezocht.

Daarna zijn we doorgereden naar Bicheno en hebben hier, na het inchecken op de camping, nog een wandeling langs het strand gemaakt.