Naar het Zuidereiland

Donderdag 25 februari 2010 – Om 5:30 uur liep de wekker af deze ochtend. Vroeg opstaan zijn we niet meer gewend, dat hebben we wel gemerkt vandaag. Maar ja, we moesten uiterlijk om 07:25 uur ingecheckt zijn om met de ferry mee te kunnen. Een hapje eten, koffie en weg waren we. ’s Nachts was het gaan regenen en het regende nog steeds; een ritje in het donker en in de regen dus. Gelukkig gaf dat geen problemen en we waren dan ook ruim op tijd bij de terminal. Er was ons gezegd dat het druk kon zijn en dat we er rekening mee moesten houden dat het wel 45 minuten kon duren eer we er waren. We hebben het uiteindelijk in zo’n 20 minuten gedaan, dus of ze met die 45 minuten de fiets bedoelden??

Na het inchecken moesten we ruim een half uur wachten eer er met het boarden begonnen werd. Eerst de vrachtwagens, daarna de personenwagen en toen waren wij aan de beurt. Bij het laden van een schip werken ze waarschijnlijk van beide zijden naar binnen om het gewicht verdeeld te houden. Wij kwamen precies in het midden te staan en op de voorste rij. We waren dan ook de eersten die het schip mochten verlaten!

De afstand tussen het Noorder- en Zuidereiland is 92 km, of beter: tussen Wellington en Picton, en het duurt 3 uur om deze afstand te overbruggen per ferry. Je kruist dan de Cook straat. Abel Tasman was hier al in 1642 maar dacht dat inham was en is er dan ook nooit doorheen gevaren. James Cook deed dat wel en naar hem is deze straat dan ook genoemd.

De overtocht is gelukkig rustig verlopen, eer we weg waren was het gestopt met regenen en zelfs opgeklaard. Het laatste stuk nadat we de straat overgestoken waren voer de ferry door een inham naar Picton en had je aan beide zijden een mooi uitzicht op de rotsen en bergen.

Na het verlaten van het schip hebben we de camping opgezocht en zijn we nog even Picton (inwoners: 4500) ingelopen om boodschappen te doen en wat rond te kijken. Morgen gaan we verder. We gaan de oostkust eerst verkennen, aan die kant zijn wat mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te zien. Mocht dat nu niet lukken vanwege het weer bijvoorbeeld, dan kunnen we in ieder geval later nog terug om het eventueel nog een keer te proberen.