Wellington

Woensdag 24 februari 2010 – Vandaag hebben we Wellington bezocht. We zijn er met de bus naartoe gegaan en weer vroegen we ons af waarom dat in Nederland allemaal zo moeilijk moet. Als je nagaat dat Nederland alleen net zo groot is, bijna, als een gemiddelde stad in een land als Australië, Nieuw Zeeland of the USA zo je toch mogen verwachten dat het wat makkelijker zou gaan. De camping die we hebben geboekt zit in een van de buitenwijken en de bushalte is vlakbij en daar komt elke 15 minuten een bus die je naar het centrum brengt. En dat voor maar € 2,25! Maar ja, deze vraag hebben we al eens eerder gesteld geloof ik.

Wellington dus. Een aanrader die we overal kregen was een bezoek aan het Te Papa Tongarewa museum. Dit museum staat bekend om zijn innovatieve manier van presenteren en dat klopte ook wel. Het museum heeft 6 verdiepingen en op elke verdieping zijn een aantal verschillende tentoonstellingen te zien. Een groot gedeelte was gewijd aan de geschiedenis van Nieuw Zeeland vanaf de Maori’s tot op heden. Maar er was ook een grote expositie over het ontstaan van Nieuw Zeeland met informatie over vulkanen en dergelijke. Ook was er veel aandacht voor de flora en fauna en over de gevolgen die het introduceren van nieuwe dieren en planten heeft gehad en nog heeft op het land. Door de eerste Europeanen, lees: Engelsen, zijn er dieren meegebracht om Nieuw Zeeland meer op thuis te laten lijken, zoals herten en vossen om op te jagen die echter zo goed gedijden dat ze uiteindelijk een plaag werden en men nu met name van de vossen veel “overlast” heeft. Daarnaast was er ook aandacht voor de gevolgen van het ontbossen van het land vanaf de allereerste Europese stappen op het land. Een 3-tal tekeningen lieten zien hoe het begin 1900 was gesteld, daarnaast rond 1950 (al 50% minder bos) en hoe het nu is (bijna geen bos meer). Vreemd genoeg zie je het ontbossen gewoon doorgaan…

Op een van de panelen stond dan ook beschreven dat de Maori’s niet konden begrijpen dat de Europeanen op deze manier met de aarde om gingen. In hun cultuur is het gebruikelijk dat je alleen uit de natuur haalt wat je nodig hebt en ook wanneer mogelijk aan de natuur teruggeeft. Voor hen was het onbegrijpelijk en ondenkbaar om alleen maar te nemen om zichzelf te verrijken.

Na het museumbezoek zijn we nog de stad zelf ingegaan om een beetje winkels te bekijken. Het museum is dicht bij een van de grote winkelstraten. Vanavond in ieder geval op tijd slapen, morgen moeten we vroeg op om op tijd bij de pont te zijn voor de trip naar het South Island.