Australie – de balans

De 102 dagen die we in Australië hebben doorgebracht zijn omgevlogen. Alhoewel we heel veel gezien hebben, veel plaatsen bezocht en dingen gedaan zouden we er nog maanden kunnen blijven zonder ons te vervelen. Eerlijk gezegd kost het ons soms moeite om ons te herinneren waar precies we wat gezien hebben. Gelukkig hebben we de foto’s nog; 1681 stuks in totaal, zodat we af en toe terug kunnen zoeken waar wat was. Ik heb veel meer foto’s gemaakt, maar meer dan 75% is gewist omdat we ze niet mooi genoeg vonden. En omdat de opslagcapaciteit die ik bij heb ook niet onbeperkt is.

Het is ook moeilijk om aan te geven wat het mooiste is geweest wat we gezien hebben. Onderweg hebben we zoveel indrukken opgedaan dat het bijna niet te doen is om 1 iets aan te wijzen. Uluru is indrukwekkend, niet alleen door zijn grootte, maar ook door de betekenis die deze plaats heeft voor de Aboriginals. Maar ook de ervaring zo dicht bij een zeeschildpad, koala en cheetah te komen zijn momenten geweest om te koesteren. En zo zijn er nog veel meer geweest.

Van het begin af aan hebben we de stand van onze kilometers bijgehouden. We hebben dan ook in de 99 dagen dat we de camper hadden in totaal 16.436 kilometer afgelegd. Om dat te doen hebben we 1646,50 liter diesel gebruikt. De camper heeft dan ook 1 op 9,98 verbruikt, wat mij meegevallen is. Een voordeel is dat de diesel hier een stuk goedkoper is. Hoewel de prijs hier varieerde van ongeveer €1,02 tot € 0,72 was deze gemiddeld € 0,82 per liter, dus dat viel op zich wel mee. Geen idee wat de dieselprijs op dit moment in Nederland is, maar waarschijnlijk wel iets hoger. De brandstofkosten komen totaal dan ook op € 1.342,04 (ongeveer).

Alhoewel de camper zelfvoorzienend was, hebben wij er toch voor gekozen om iedere avond een camping op te zoeken om op een zogenaamde “powered site” te overnachten. Je hebt dan een staanplaats met stroom en water, zodat de accu waar o.a. de koelkast op aangesloten is weer opgeladen wordt. In Australië is men heel goed ingesteld op het reizen met campers. Je ziet hier dan ook de grootste exemplaren rondrijden en mensen nemen zelfs hun auto mee op reis. Deze wordt dan achter de camper gesleept. Er zijn verschillende organisaties die in heel Australië campings hebben, zo heb je o.a. Familyparks, Big 4 en Top Tourist. Je kunt een lidmaatschap afsluiten bij een van deze organisaties en als je dan bij een aangesloten camping overnacht, ontvang je een korting van 10%. De campings zijn, op een enkele uitzondering na, allemaal heel erg goed uitgerust. Je kunt er terecht met enkel een tent. Er zijn namelijk keukens waar je je eten kunt bereiden. Er staan pannen, borden etc. die je kunt gebruiken . Ook zijn er barbecues voor algemeen gebruik. Verder is er meestal een recreatieruimte, waar je tv kunt kijken, tafeltennissen etc. Er is een ruimte waar wasmachines en drogers staan. En natuurlijk toiletten en douches. Sommige campings hebben ook een zwembad en een speelplaats voor kinderen. Alle campings hebben ook zogenaamde “cabins”. Dit zijn vakantiehuisjes met keuken en toilet/douche. Kortom voor iedereen wel iets passends. De overnachtingen variëren wel in prijs. Zo was de goedkoopste camping (power site) waar wij verbleven slechts $ 14,00, maar dit was wel een zogenaamd roadhouse. Deze vind je vooral in de outback en behalve dat er toiletten/douches zijn en je stroom krijgt, zijn er geen voorzieningen. De duurste camping die we gehad hebben was $ 50,00, maar dit was dan weer tijdens het hoogseizoen en dat maakt het dan ook duurder. Gemiddeld waren wij zo’n $ 28,75 (€ 18,30) per overnachting kwijt. In totaal hebben de overnachtingen ons zo’n € 1.720,00 gekost.

Voor wat betreft het doen van boodschappen, zijn er in Australië een aantal supermarktketens. De grootste en bekendste zijn wel Woolworths en Coles. Deze zijn stukken groter dan de supermarkten in Nederland en een beetje te vergelijken met AH. Ze hebben ook eigen merk producten. Daarnaast zijn er ook nog kleinere, waarvan IGA wel de bekendste is. Deze kun je vergelijken met de Spar. De boodschappen zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland, alleen shampoo etc. (verzorgingsproducten) en drank (bier) is duurder.

In Australië zijn vele nationale parken en ze zijn allemaal wel bijzonder. Een park wat ons echt bijgebleven is, is het Tarra-Bulga Nationaal Park vanwege de mooie varens en prachtige natuur. De kusten in Australië zijn ook heel mooi en snorkelen boven de Great Barriere Reef was ook weer een hoogtepunt. Qua steden vonden wij Adelaïde wel erg mooi. Mooiste/best verzorgde camping was Healsville Caravan Park in (uiteraard) Healsville. Slechtste service/overnachting was bij Burke & Wills Roadhouse. We hebben een transistorradio aangeschaft omdat we het ’s avonds wel stil vonden en de muziek toch wel misten.

Samengevat: een zeer geslaagde vakantie en helaas toch nog veel te kort!! De Australiërs zelf zijn echt heel erg vriendelijk en behulpzaam en je voelt je hier dan ook gewoon erg veilig. Wat ons betreft echt een aanrader!