Cross Country

Zondag 28 februari 2010 – Vanmorgen werd ik, Frans, tijdens het scheren er op attent gemaakt dat er een Tsunami-waarschuwing uitgegeven was voor onder andere Kaikoura, waar we nu zitten. Toen ik terug kwam had Cora het ook al op de radio gehoord, maar toevallig hadden we gisteravond onze geplande route nog eens onder de loep genomen en besloten om de boel om te gooien. De voornaamste reden om eerst de oostkust te volgen was grotendeels de mogelijkheden om walvissen te spotten en dat hebben we kunnen doen. De westkust van Nieuw Zeeland heeft ook behoorlijk wat te bieden op het gebied van “wildlife” dus waarom niet? Tevens is ons eindpunt over ruim 2 weken Christchurch en dat ligt ook aan de oostkust, redelijk kort onder waar we nu zitten. Dus zijn we “(a)cross country” gegaan vandaag. Een rit van ongeveer 300 km oost naar west door de Spenser Mountains. De weg loopt grotendeels langs de diverse rivieren die door het gebergte stromen, maar gaat af en toe ook slingerend, bijna misselijkmakend, omhoog en uiteraard ook weer omlaag. De afgelopen maanden in Australië zijn we “verpest” door het goede weer met temperaturen van boven de 30 graden. De temperaturen hier in Nieuw Zeeland zijn momenteel 22-25 graden. Voor Nieuw Zeelandse begrippen, hebben we ondertussen geleerd, erg goede temperaturen. Voor ons: koud. Zoals jullie kunnen lezen, blijven we Nederlanders: altijd klagen over het weer… Maar het is ff wennen aan lange broeken en hemden met lange mouwen. Niettemin is het uitzicht fabelachtig mooi. Als je de films van de “Lord of the Rings” serie hebt gezien heb je een beetje een indruk van wat we bedoelen. Het is op beide eilanden ook mogelijk om tours te doen die je naar de filmlocatie brengen. Voor zover wij weten is daar niets meer fysiek aanwezig, alleen de “huisjes” van de Hobbits zijn er nog. En de eigenaar van een aantal van de paarden uit de film adverteert daarmee om zijn “horse treks” aan te prijzen.

Vandaag dus voornamelijk kilometers gemaakt, maar wel in een mooie omgeving. Weer een paar stops gemaakt voor wat fotomomenten. Lekker rustig aan gedaan.

Ondertussen zijn we weer op de camping en hebben ook gehoord dat de Tsunami-waarschuwing ingetrokken is en omgezet in een advies om tot 07:00 uur morgenochtend weg te blijven van het water. Er kunnen tot die tijd nog golven van 3 meter hoogte gevormd worden.

Morgen verder langs de kust naar het zuiden, richting Greymouth.