Okarito Lagoon

Woensdag 3 maart 2010 – Deze ochtend hebben we een boottocht gepland in de Okarito Lagoon. Deze lagoon is de enige broedplaats van witte reigers in heel Nieuw Zeeland en de witte reiger wordt door de Maori als een heilige vogel beschouwd. Om die redenen is de kolonie alleen te bezoeken als je er een speciale vergunning voor hebt. Het gedeelte waar wij de boottocht hebben valt hier buiten, maar de vogels blijven uiteraard niet op 1 plaats zitten en als onze informatie klopt moet het mogelijk zijn ze te spotten naast de andere vogelsoorten die er zitten.

Uit ervaring weten we dat je zo vroeg mogelijk moet zijn om veel te zien en dus waren we op tijd weer op. 7 uur ’s morgens is wel vroeg als je dat niet meer gewend bent.

Maar het is de moeite waard geweest. De tocht startte in het haventje van Okarito, wat direct aan de lagoon is gelegen. Hoewel het regende op weg naar het startpunt klaarde het tegen 09:00 uur helemaal op en de tocht over het water was dan ook geweldig mooi. Juist vanwege het vroege tijdstip was het water zo vlak als een spiegel en de weerkaatsing van de in wolken gehulde bergen op de achtergrond was schitterend. Al snel zagen we een groepje lepelaars staan en onderweg verschillende soorten aalscholvers hun vleugels drogen op de takken. En niet te vergeten een witte reiger. Deze zijn een stuk groter dan hun grijze broertjes en zusjes die we in Nederland kennen. Na het oversteken van de lagoon gingen we een van de zijtakken in, op zoek naar andere vogels, maar helaas begon het weer te regenen. Veel hebben we daarna niet meer kunnen zien, maar ja, de natuur laat zich niet sturen.

Na de boottocht hebben we ons opgewarmd aan een bakje koffie, het was toch wel wat fris in de regen en de opstekende wind, en zijn verder gereden. Op weg naar Wanaka, zo’n 300 km. verderop.