Pancake Rocks

Maandag 1 maart 2010 – Vanmorgen waren we voor ons doen redelijk vroeg wakker, zonder wekker, al om een uur of half 8. De camping waar we nu zitten is op zo’n 14 km. afstand van een zeehondenpopulatie waar ze ook hun jongen baren en opvoeden. Dat wordt dan ook de eerste stop van vandaag. Omdat we er relatief vroeg waren, was het nog niet druk. Je kunt via een houten boardwalk naar de kolonie toe lopen en daar heb je een overzicht vanaf boven op de activiteiten op de rotsen en in het water. Ook hier waren weer vrouwtjes met jongen die op de rotsen lagen te luieren. En in een aantal wat meer afgeschermde stukken water waren wat van de jongen aan het spelen met elkaar. Een leuk begin van de dag dus.

Verder op de route zijn we gestopt bij de “Pancake Rocks” en het daarbij horende “Blowhole”. En inderdaad de rotsen lijken op op elkaar gestapelde pannekoeken. Hoe deze rotsen zijn onstaan is nog niet helemaal duidelijk voor de wetenschappers die het onderzocht hebben, dus je ziet wel er zijn nog “mysteries” die zelfs met de huidige kennis en technieken niet verklaard kunnen worden. Men vreest zelfs dat men het niet weet voordat de zee de rotsen verder heeft afgebroken, want de inwerking daarvan gaat steeds door. Geregeld breken er dan ook hele stukken af en bij elke beweging van het water spoelt er altijd wel een klein beetje mee. Het is namelijk een zandsteenformatie en zandsteen is niet bepaald de hardste steensoort die bestaat.

We waren er precies op tijd om het “Blowhole” aan het werk te zien. Het moet dan hoog water zijn en voor het beste effect ook een wind uit het zuidwesten. Hoog water was het wel, de wind stond net verkeerd. Maar dat neemt niet weg dat het toch wel een spectaculair zicht was.

Hierna zijn we doorgereden naar Greymouth om daar wat boodschappen te doen. Ook hadden we gelezen dat er een foto-galerij is van een lokale fotograaf die zich voornamelijk bezig houdt met natuurfotografie en daar hebben we ook nog een bezoekje aan gebracht. Er hingen mooie foto’s tussen dus dat was zeker de moeite weer waard.

Jammer genoeg begon het te regenen en konden we vandaag ons geplande bezoek aan “Shantytown” niet doen, dat is namelijk een mijnwerkersdorpje en om in de regen buiten te gaan lopen schiet ook niet echt op. De weersverwachting is niet erg goed, maar we zien het morgen wel. Over het algemeen is het ’s morgen wel droog en als het regent is dat tegen de avond en/of ’s nachts. Dat zal wel met de getijden te maken hebben, we zitten niet voor niets aan de kust.