Scenic route

Zaterdag 6 maart en zondag 7 maart 2010 – Deze dagen hebben we voornamelijk gebruikt om van Te Anau naar Dunedin te rijden. Grofweg dus van de westkust terug naar de oostkust, maar wel via het zuidelijke gedeelte van het Zuidereiland. Geen spannende excursies dus, maar wel een scenic route die ontzettend mooi is. Je gaat van de bergen en fjorden naar een kustgebied met z’n stranden en golven.

Na ons vertrek zijn we in Te Anau eerst gestopt bij het wildlife centre aldaar. Veel meer dan een aantal kooien met wat vogels bleek het achteraf niet te zijn, maar het waren wel dieren die om een of andere reden niet terug de natuur in kunnen. Op zich een goed streven en het geeft je de kans om ze van redelijk dichtbij te kunnen bekijken. Onderweg zagen we nog een bordje met daarop “Rakatu wetlands” en daar zijn we dan ook even gestopt. Het bleek een ontzettend groot (120 ha.) en mooi gebied te zijn wat nog volop in herontwikkeling is. We hebben daar een korte wandeling gemaakt om de beentjes weer eens een beetje te strekken. Ook zijn we even gestopt bij een hangbrug daterend uit 1899! Toch knap dat men in die tijd dit al wist te realiseren. Hoewel de Golden Gate brug in San Francisco ook al van 1937 dateert.

Na de nodige andere stops zijn we aan het eind van de dag gestopt in Invercargill.

Zondag zijn we weer op stap gegaan via de scenic route. We hebben wat kaarten waar ook het een en ander op staat aan bezienswaardigheden en samen met wat boekjes over het gebied van de AA (de ANWB van Nieuw Zeeland) bekijken we waar we langs moeten om het te kunnen zien. Vandaag stond in ieder geval Curio Bay op het programma, een van de weinige plaatsen waar je “Yellow-eyed penguins” (een bedreigde pinguinsoort) kunt zien. Vreemd genoeg kun je daar gewoon het strand op, hoewel er voldoende borden staan waarop aangegeven staat dat je minimaal 10 meter afstand moet bewaren en de dieren niet moet storen. En we hadden geluk vandaag: we liepen een stukje over de rotsen en opeens kwam er uit de struiken een pinguin te voorschijn! We hebben op ons gemakje zitten kijken, fotograferen en filmen. Hij of zij kwam op een gegeven moment zelfs iets dichterbij. Helaas hadden meer mensen het toen ook in de gaten en de pinguin draaide zich om en ging weer terug naar zijn nest.

Daarna zijn we doorgereden naar Nugget Point. Daar staat een van de oudste vuurtorens van Nieuw Zeeland. Gebouwd in 1870. Toen werkte het licht eerst op olie en in 1949 is de lamp vervangen voor een elektrische die gevoed werd door een dieselgenerator. De generator is later verwijderd en de stroom kwam toen van het elektriciteitsnet. In 1989 werd de toren geautomatiseerd en word tegenwoordig aangestuurd vanuit Wellington.

Uiteindelijk zijn we gestopt in Dunedin waar we 2 nachten zullen blijven.