Corkscrew Swamp Sanctuary

Maandag 29 maart 2010 – Tijdens onze voorbereidingen voor de trip door Florida kwamen we ook op een website waar veel informatie op staat over de “Florida Birding Trails”. Dit zijn in totaal ruim 800 parken waar, behalve andere dieren en planten, veel vogelsoorten voorkomen. We hebben dan ook besloten de komende dagen een aantal van deze parken te gaan bezoeken. In het bijzonder de roofvogelsoorten hebben onze interesse en bepalen langs welke parken we zullen gaan, maar in principe vinden we alle dierenleven de moeite van het bekijken waard.

Vandaag gaan we eerst naar het “Corkscrew Swamp Sanctuary” en indien de tijd het toelaat gaan we nog even terug naar het “Big Cypress Preserve” waar we gisteren ook even kort zijn geweest.

Het gebied waar het Corkscrew Swamp Sanctuary ligt, is een broedplaats voor verschillende vogelsoorten, waaronder de kaalkopooievaar (Mycteria americana), de grote zilverreiger (Ardea albus) en de Amerikaanse kleine zilverreiger (Egretta thula) . Met name de laatste was het doelwit van jagers vanwege de mooie veren tijdens de balts en broedperiode. Deze werden gebruikt ter decoratie op hoeden. Om de veren te kunnen verkrijgen werden de reigers in de broedkolonie gedood en de jongen aan hun lot over gelaten. Duizenden dieren werden gedood voor de mode!

Al in 1912 werden er door de Aubudon Society bewakers ingezet om de vogels in de kolonies te beschermen. Twee van deze bewakers zijn zelfs gedood door de jagers! Echter pas in 1954 werd het gebied beschermd verklaard en toen eigenlijk alleen nog maar omdat men bezorgd was over het ontbossen van de gebieden ten noorden van het moeras wat nu het Sanctuary is. Gelukkig was door de inzet van bewakers het jagen op de vogels wel gestopt.

Al in 1960 werd er in het gebied onder andere een “boardwalk” aangelegd zodat het publiek het gebied kon gaan bezoeken en sindsdien zijn er vele aanpassingen en wijzigingen geweest die het maken tot wat het nu is: Een bijzondere plaats om te bezoeken.

De boardwalk is ongeveer 4 kilometer lang en we hebben die op ons gemakje helemaal afgewandeld. Een van de eerste vogels die we zagen was een “Red Shouldered Hawk (Buteo lineatus) ”. Een middelgrote “hawk” met een vleugelwijdte van ongeveer 100 cm. die alleen in Noord-Amerika voorkomt. Onder “hawks” worden in Europa haviken en sperwers gerekend. Na het zien van een paar eekhoorns, een witte reiger en verschillende kleinere vogels, zagen we opeens een paar “swallow-tailed kites (Elanoides forficatus) ” overvliegen. De zwaluwstaartwouw (Elanoides forficatus) is een roofvogel uit de familie van de sperwerachtigen. De zwaluwstaartwouw is door zijn kenmerkende zwartwitte verenkleed en zijn lange, diepgevorkte staart gemakkelijk te herkennen. Het dier heeft een lengte van 55 tot 65 cm, en een spanwijdte van ongeveer 130 cm. Deze wouw jaagt op insecten, kleine hagedissen, slangen en vogels. Al deze prooien worden, indien niet al te groot, opgegeten zonder dat de zwaluwstaartwouw op grond komt. Ook is hij in staat om vliegend te drinken. En daarnaast is het ook nog eens een erg mooie vogel om te zien!

Heel bijzonder om te zien was een bloeiende Ghost Orchid. Zelfs zo bijzonder dat er een TV ploeg was geweest en we het inderdaad ´s avonds op TV zagen bij ABC, een van de nationale Tv/netwerken.

Omdat we vanmorgen pas laat op weg konden gaan en we veel langer hier waren dan verwacht, was er geen tijd meer om door te rijden naar “Big Cypress”. Maar gezien al het moois wat we al gezien hadden kon het al niet veel meer beter worden…

Morgen rijden we door naar Fort Myers, met weer een paar “vogelstops” onderweg. Ik ben benieuwd wat dat weer gaat brengen..