Nog meer Everglades!

Zondag 28 maart 2010 – Voor vandaag hebben we een route uitgedacht die ons van Florida City naar Naples brengt. Er staat in ieder geval meer Everglades op ons programma vandaag en een bezoek aan een ander sanctuary, genaamd Flamingo Gardens. Dit is een “Botanical Collections and Everglades Wildlife Sanctuary”. Ofwel er is een verzameling planten en bloemen en ze vangen gewonde dieren op. Voor ons over het algemeen reden genoeg om een bezoek te brengen. En het was de moeite waard. Soms vallen de sanctuary’s wat tegen en soms ook niet. Nu moet ik er wel volledigheidshalve bij zeggen dat ze hier wel een toegang heffen en dat kan natuurlijk een heel verschil uitmaken. Flamingo Gardens is gevestigd op een stuk land dat door de eigenaars nagelaten is aan “het publiek”.

Op het terrein bevinden zich verschillende gedeeltes, waaronder een grote Flamingo-vijver, een onderkomen met bobcats en een met Florida Panthers, verschillende volières met roofvogels en een enorme volière waar je doorheen kunt lopen. Alle dieren die er zitten, zijn dieren die om een of andere reden zich niet meer kunnen redden in de vrije natuur. En dat was soms ook goed te zien. Nagenoeg alle roofvogels die er zaten hadden vleugelletsel die er voor zorgden dat ze niet meer goed genoeg konden vliegen. Een enkeling mistte zelfs een vleugel of een deel er van.

Na hier een paar uur doorgebracht te hebben zijn we doorgereden naar het “Big Cypress National Preserve”, een van de vele natuurreservaten die de Everglades rijk is. Het “Big” slaat in dit geval niet op de grootte van de bomen, maar naar het oppervlakte van ruim 6.000 vierkante kilometer. Het hele gebied wordt meestal omschreven als een subtropisch moeras, maar dat doet het gebied tekort. Het bestaat namelijk uit moerassen, zandheuvels, boom eilanden en prairies. Het dierenleven is hierdoor dan ook enorm gevarieerd. Er komen, ik zou bijna zeggen uiteraard, alligators voor, maar ook zwarte beren en zelfs een poemasoort, de floridapanter. Omdat we hier vrij laat aankwamen, hebben we een rit per auto gemaakt. De gravelweg liep langs het water en er waren behoorlijk wat alligators te zien aan de kant.

Al met al een dag met veel dierenleven, geweldig!