Nieuw Zeeland – de balans

Nieuw Zeeland is een heel mooi land. Het Noordereiland vonden wij niet zo mooi als het Zuidereiland. We hebben ook maar 10 dagen op het Noordereiland doorgebracht en 20 op het Zuidereiland. Het Noordereiland is qua klimaat vergelijkbaar met Australië, lekker warm dus. Dit betekent wel dat de meerderheid van de bevolking op het Noordereiland woont, zo’n 75%. Wij vonden het een beetje te vol. Het Zuidereiland is qua klimaat meer te vergelijken met Nederland, het regent er vaker en is kouder. De natuur is echter prachtig, met mooie bergen en meren.

Wij hebben in Nieuw Zeeland ook een camper gehuurd. Let bij het huren van een camper vooral op de kleine lettertjes en dan met name voor wat betreft de verzekering. Je kunt kiezen uit verschillende opties. Zoek voor je de camper ophaalt goed uit wat je precies wilt, want er wordt (uiteraard) geprobeerd om je een duurdere all-risk verzekering “aan te praten”. Misschien dat je reisverzekering/creditcardmaatschappij ook een bepaalde dekking biedt voor auto-/camperhuur. Zoals in Australië zijn er in Nieuw Zeeland ook campings met alles er op en aan. De campings in Nieuw Zeeland zijn wel iets duurder dan in Australië. Wij zijn lid geworden van de Top 10 vakantieparken. Hiervoor betaal je zo’n NZD 40,00 en dan krijg je 10% korting per overnachting. Gemiddeld waren wij zo’n € 19,00 per overnachting kwijt (hier is de 10% korting dan al vanaf). Voordeel van het lidmaatschap is dat je op de overtocht met de ferry van het Noorder- naar het Zuidereiland ook 10% korting krijgt. Hierdoor heb je het lidmaatschap zo terugverdiend.

In totaal hebben we in Nieuw Zeeland 4250 kilometer gereden. Benzine (diesel in ons geval) is in Nieuw Zeeland goedkoop, € 0,60 per liter. Bij het inleveren van de camper moesten we echter nog een bedrag van € 109,55 betalen voor belasting op diesel. Dit wordt berekend aan de hand van het aantal gereden kilometers. In Nieuw Zeeland kunnen agrariërs van de goedkope diesel gebruik maken zonder belasting te betalen (rode diesel in Nederland). Bewoners die echter gebruik maken van de openbare weg en diesel rijden, moeten belasting betalen. Zij “kopen” hiervoor kilometers in. De verhuurbedrijven brengen deze belasting dus bij de toeristen in rekening.

Nieuw Zeeland is over het geheel genomen wel duurder dan Australië en dat komt vooral omdat bijna alle interessante plaatsen alleen door het boeken van een excursie te bezoeken zijn. Wij vonden onze excursie op het gletsjermeer bij Mount Cook wel het mooiste qua natuur wat we gezien hebben. Voor wat betreft het dierenleven waren de whalewatch en de albatrossencounter toch wel hoogtepunten voor ons. Voordeel van Nieuw Zeeland is dat hier dus helemaal geen giftige dieren voorkomen.