KSC – Kennedy Space Center

Vrijdag 2 april 2010 – Toen op 20 juli 1969 de eerste mens voet op de maan zette, was ik een van de vele miljoenen mensen op de wereld die dit “live” mee hebben gemaakt. Een gebeurtenis die me altijd bij is gebleven. En nu we zo dicht bij het Kennedy Space Center zijn, is een bezoek daaraan, voor mij (Frans) dan ook bijna een must.

Het Visitor Complex bestrijkt een enorm gebied waar je, bijna, alles te weten kunt komen over de geschiedenis van de eerste onbemande raketten tot en met de hedendaagse spaceshuttle vluchten. Een van de eerste dingen die we daar gedaan hebben is met een van de rondritten meegaan. En dit was, en dat is zeer positief bedoeld, echt op z’n Amerikaans georganiseerd: tot in de puntjes geregeld en ze zijn op alles voorbereid. De rondritten duren zo’n 2,5 tot 3 uur. Om iedereen, en dat zijn er miljoenen per jaar, daar te krijgen waar ze moeten zijn, hebben ze 44 eigen tourbussen die vanaf 10:00 uur elk kwartier vertrekken, met zo’n 3 tegelijk. Je wordt dan naar de eerste van 3 stops gebracht, waar je de bus uit kunt en wanneer je uitgekeken bent, neem je een bus naar de volgende locatie. Stop 1 is “LB-39 Observation Gantry” vanwaar je een uitzicht hebt over het hele complex en zicht hebt op LC-39, het lanceerplatform voor de Space shuttles. Was het in 1969 en de jaren erna nog een bijzonderheid, tegenwoordig is de lancering van een van de Spaceshuttles bijna geen nieuws meer. Behalve wanneer het verkeerd gaat! Op dit moment stond er al weer een gereed om gelanceerd te gaan worden. Dit gaat op 5 april gebeuren.

De volgende stop is het “Apollo/Saturn V complex”. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal gewijd aan de Apollo-vluchten, bemand en onbemand. Ook is er een Saturn V raket te zien, met daarbij de maanlander en commandocapsule. Als zo dichtbij staat zie je pas hoe groot zo’n raket is. En realiseer je je dat de mannen die naar de maan vlogen niet echt bangerikken waren. De raket bestond in totaal voor ruim 90% uit brandstof! De minste fout kon dan ook fataal zijn. En dat is dan ook gebeurd bij de Apollo 11.

De laatste stop is bij het “International Space Station Center” waar je een blik kunt werpen op de werkvloer waar de onderdelen voor het Space Station, wat momenteel gebouwd wordt, geassembleerd worden. Ook kun je door een aantal werkelijke, waarschijnlijk afgekeurde, onderdelen lopen zodat je een idee krijgt van hetgeen straks in de ruimte zweeft. Indrukwekkend!

Na overal op ons gemakje rondgekeken te hebben zijn we met de bus terug gegaan naar het beginpunt, waar ook meer dan genoeg te zien is. Er is onder andere een “Rocket Garden” waar alle gebruikte types raketten opgesteld staan. Tevens is er een Space Shuttle opgesteld waar je in kunt en alles kunt zien. Daarnaast is er een groot IMAX-theater waar we een film gezien hebben over de Hubble telescoop en een groot aantal van de beelden die deze gemaakt heeft, in 3D. Ongelooflijk wat daar voor gedetailleerd beelden uit gekomen zijn. Er is zoveel te zien en te doen dat ik niet eens alles opgesomd hebt. Zelfs als je weinig tot geen interesse hebt in de ruimtevaart is het de moeite waard, alles wordt duidelijk uitgelegd en op een leuke manier gebracht.