New York, New York

Dinsdag 6 april 2010 – New York heeft een aantal attracties die je gezien moet hebben. Een daarvan is het Vrijheidsbeeld. Voor vandaag hebben we dan ook een cruise door de haven geboekt om het beeld van dichtbij te kunnen bekijken. Bij onze voorbereidingen zagen we dat als je het beeld van binnen wilt bekijken, dit zeker 2 maanden van tevoren al moet boeken! Daar hadden we geen rekening mee gehouden en achteraf gezien vinden we dat ook niet zo heel erg. Het had waarschijnlijk de hele dag gekost, gezien de drukte, en het uitzicht was waarschijnlijk wel mooi geweest, maar niet de moeite van een hele dag waard. Het weer was vanochtend, tegen de voorspellingen in, niet zo heel mooi, veel bewolking. Hetgeen voor fotograferen vandaag niet de beste omstandigheid was. Neemt niet weg dat het zien van het Vrijheidsbeeld en Ellis eiland toch wel een belevenis is. Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) met een gewicht van 225 ton was een geschenk van Frankrijk, ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat “JULY IV MDCCLXXVI”, de datum (4 juli 1776) van de onafhankelijkheidsverklaring. Ellis Island is een eiland in de haven van New York City dat eind 19e en begin 20e eeuw dienst deed als grenspost voor aankomende nieuwe immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigden.

Hierna hebben we een bezoek gebracht aan een zeer bijzonder tentoonstelling: BODIES…The Exhibition. Deze tentoonstelling bestaat uit vijfentwintig geconserveerde (geplastineerde) lichamen die in een bepaalde houding zijn neergezet en daarnaast uit tweehonderdzestig opengewerkte en geplastineerde onderdelen van het menselijk lichaam. Dit was schitterend om te zien en is zeker een aanrader, mocht de tentoonstelling weer in Nederland komen. Fotograferen was helaas niet toegestaan, maar hier is de website te vinden: Bodies..The Exhibition.

Onze volgende stop had te maken met de gebeurtenissen die op 11 september 2001 de hele wereld veranderd hebben: Ground Zero. Vlakbij het bouwterrein waar de WTC gebouwen gestaan hebben zijn een tweetal, tijdelijke, tentoonstellingen. Hoewel beide grotendeels de 2980 slachtoffer herdenken, richt een van de twee zich op het op te richten herdenkingsmonument en het museum dat daarbij komt. Het andere, dat is het Tribute WTC Visitor Center, richt zich meer op de bezoekers/toeristen en vanuit dat centrum kun je ook een rondleiding krijgen langs het bouwterrein. Deze rondleidingen worden gegeven door mensen die nauw betrokken zijn bij de gebeurtenissen van die dag; mensen die familie verloren hebben, reddingswerkers, politieagenten, brandweerlieden, gewone inwoners die geholpen hebben en uiteraard overlevenden. De gids die wij hadden was een Poolse vrouw die op de 82ste verdieping aan het werk was toen het gebeurde. Zij, en haar collega’s, zijn na de impact van het eerste vliegtuig, in de toren waar ze zaten, meteen naar beneden gegaan. Dat duurde, via de trap, ruim een uur! Het was indrukwekkend haar verhaal te horen. Het is wel duidelijk dat 9-11 in Amerika nooit vergeten zal worden. En dat mag ook niet.