Grand Teton NP

Donderdag 20 mei 2010 – Na de afgelopen nacht in West Yellowstone, een klein plaatsje net buiten het park, doorgebracht te hebben, zijn we vandaag verder gegaan naar het zuiden. De route ging via Yellowstone, het zuidelijke gedeelte, door het Grand Teton National Park naar het plaatsje Jackson. Daar blijven we 2 nachten, omdat we ook dit park wat langer en beter willen gaan bekijken.

De afstand is niet zo heel groot, dus we hadden de tijd om vaak te stoppen en lekker rustig aan te doen. Een van de mooiste stops was wel bij “Artist Point”. Vanaf deze plaats kun je in de zgn. “Grand Canyon” van Yellowstone kijken. Deze canyon is gevormd door een aantal verschillende factoren. Maar het belangrijkste was de werking van een aantal aardlagen op elkaar, waardoor als het ware een “vouw” in de grond is ontstaan. Dit, samen met geothermische activiteit en een rivier die er doorheen stroomt, hebben de wanden uitgesleten en de canyon gevormd tot wat het nu is. Op veel plaatsen in de canyonwand zie je nog steeds stoom ontsnappen en vloeit er water, met wederom verschillende mineralen, langs de wand waardoor er een kleurrijk geheel ontstaat.

Onderweg naar de uitgang van het park zagen we op een gegeven moment een visarend in een boom zitten en toevallig was dat op een plaats waar we makkelijk aan de kant konden gaan staan. Na even gewacht te hebben werd ons geduld beloond en dook hij (of zij) uit de boom het water in en kwam weer naar boven met een vis in z’n klauwen. En alsof hij die even aan ons wilde showen draaide hij (of zij) een rondje onze richting op voordat ie er met z’n buit vandoor ging. Een spectaculair gezicht.

Wanneer je Yellowstone in het zuiden uitrijdt, kom je meteen in het “Grand Teton National park”. Het park is genoemd naar de Grand Teton, die met 4197 meter de hoogste berg van het park is, en omvat een groot deel van de onderliggende vallei, de Jackson Hole. De bergketen heeft zijn naam gekregen van een Franse pelsjager, die ze tétons noemde, Frans voor tepel. Het park heeft een oppervlakte van 1255 km² en is sinds 26 februari 1929 een nationaal park. De bergketen van de Grand Teton is onderdeel van de Rocky Mountains en is eveneens noord-zuid-georiënteerd. Rondom het gebergte bevinden zich geen heuvels. De Grand Teton is namelijk gevormd door het omhoog wellen van de aardmantel. Hierbij werd gebied waar nu de bergketens liggen omhoog geduwd, terwijl de vallei ernaast, de Jackson Hole, 9100 meter naar beneden zakte en een slenk vormde. Door de erosie van de bergen en doordat de vallei grotendeels gevuld is met sediment, is het hoogteverschil tussen de bergen en de vallei 2350 meter.

De bergketen heeft haar huidige aanblik gekregen doordat gletsjers U-vormige valleien hebben achtergelaten. Hoger in het gebergte hebben de gletsjers keteldalen, afgegrensd door morenes, arêtes en pieken gevormd. Tussen de puinwaaiers in de vallei zijn meer dan 100 meren gevormd, waarvan Jackson Lake, afgedamd door de morene van een grote gletsjer, het grootste is met een oppervlakte van 103,4 km² en een diepte van 134 meter.

Door de vallei loopt de Snake River. Deze rivier ontspringt deels in de Teton Wilderness in Yellowstone National Park ten noorden van Grand Teton National Park. Ze wordt gevoed door drie zijrivieren, namelijk de Pacific Creek, de Buffalo Fork en de Gros Ventre. Na 1699 km mondt de Snakerivier als voornaamste zijrivier uit in de Columbia.

Het park is heel anders dan Yellowstone, maar zeker niet minder mooi. Er zijn twee routes die je met de auto door het park kunt rijden. Vandaag hebben we de ene weg genomen en morgen gaan we de andere route volgen. De komende twee nachten verblijven we in een “Inn”. Een klein soort hotel, met de uitstraling van een Bed & Breakfast.