Niagara Falls

Donderdag, 29 april 2010 – Voor vandaag stonden de Niagara Falls op het programma. Ons hotel lag maar zo’n 700 meter van de watervallen vandaan dus konden we lekker te voet naar de watervallen. Omdat het seizoen nog niet begonnen is, was het gelukkig ook niet al te druk. Eerst zijn we naar de Amerikaanse kant van de watervallen gelopen. Vanaf deze kant kijk je in principe van bovenaf op de watervallen. Je krijgt een heel goed beeld van de hoeveelheid water die naar beneden stort. De hoogte is op zich niet zo heel erg groot, zo’n 60 meter, maar door de breedte en hoeveelheid water zijn de watervallen echt heel erg spectaculair. Aan de Amerikaanse kant werd ook nog gewerkt aan een looppad onderaan de waterval zodat je echt heel dichtbij kunt komen. Helaas was dit nog niet klaar. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls.

De Horeshoe Falls (ook wel Canadian Falls genaamd) is het bekendste deel van de Niagara Falls. Dit deel ligt op de grens van de Verenigde Staten en Canada, maar voor het grootste deel op Canadees grondgebied. De Horseshoe Falls zijn 671 meter breed. In het midden van de Horseshoe Falls is het water ongeveer 3 meter diep en passeert het de rand van de waterval met 32 km/u. De hoogte van de waterval is 53 meter. De diepte van de rivier aan de voet van de watervallen is zelfs meer dan de hoogte van de waterval, namelijk 56 meter naar schatting.

De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter in een rechte lijn. De totale lengte van de gebogen rand is ongeveer 290 m. De hoogte van de waterval is 21 meter waarna het water neerslaat op een partij rotsen die door een grote verschuiving daar in 1954 terecht zijn gekomen. De diepte van het water aan de top van American falls bedraagt slechts 0,6 m.

De kleinste van de drie watervallen is de Bridal Veil Falls. Net als de American Falls ligt deze waterval volledig op grondgebied van de Verenigde Staten. De breedte aan de top van de Bridal Veil Falls is slechts 17 meter. Het verval van Bridal Veil Falls is 24 m, gemeten tot aan de rotsblokken onderaan de watervallen. Het totale verval bedraagt 55 meter.

Wij vonden de Horseshoe Falls toch wel de indrukwekkendste. Dit is pas echt goed te zien vanaf de Canadese kant en we zijn dan ook de grens “even overgewandeld” om de watervallen van die kant te kunnen bekijken. Het is ook mogelijk om met een boot (Maid of the Mist) dichtbij de watervallen te komen, maar dit hebben wij niet gedaan. Je kunt dan toch weinig zien en geen foto´s maken vanwege de waternevel.