Yellowstone National Park

Maandag, 17 mei 2010 – Voor vanmorgen hebben we een excursie geboekt en gaan we op zoek naar de enige echte wilde mustangs! Er zijn volgens de gids pas vier veulentjes geboren en we hopen dan ook dat we die te zien krijgen. We zijn nog maar net een kwartiertje onderweg als we de eerste kudde al tegenkomen en ja hoor, er is een merrie met een veulentje bij. Dat de mustangs in het wild leven is wel te zien ook. Ze zitten onder het zand en de hengsten hebben ook de nodige littekens en wondjes van het vechten. Vooral nu in het voorjaar als de merries net veulens gekregen hebben, zijn de hengsten extra wild. Een merrie wordt namelijk zo’n 10 dagen na het veulenen weer hengstig en dan moeten de hengsten hun harem beschermen tegen indringers. Op een gegeven moment lijkt het of er twee gaan vechten, maar het imponeren van de ene hengst zegt al genoeg en vechten is niet nodig.

In de middag zijn we doorgereden naar Yellowstone National Park om “Old Faithfull” te gaan zien. Hoewel zijn naam anders doet vermoeden is deze geyser, net als veel andere onvoorspelbaar in zijn uitbarstingen. Gemiddeld zit er 90 minuten tussen de uitbarstingen. Maar als ie dan uitbarst is het ook spectaculair! Het water schiet tussen de 30 en 60 meter de hoogte in. Een indrukwekkend schouwspel. Behalve `Old Faitfull` zijn er nog zo´n 10.000 geothermische verschijselen, zoals moddervijvers en nog meer geysers. Het Yellowstone park is gigantisch groot, zo´n 890.300 hectare. In het park leven zo´n 8.000 wapiti´s, 1.500 bizons en honderden herten naast elanden, dikhoornschapen, sneeuwgeiten, gaffelbokken, zwarte beren, grizzlyberen, coyotes, trompetzwanen, Canadese ganzen. Canadese kraanvogels, witte pelikanen, zwartstipforellen en andere dieren, waaronder wolven. En al deze dieren leven in een enorm mooi gebied met besneeuwde bergtoppen, verscheidene meren in het hooggebergte, talrijke rivieren en beken, watervallen en een van de belangwekkendste vulkaankraters ter wereld… Niet dat dit alles de dieren veel uitmaakt, maar het is er allemaal wel. Het mag wel duidelijk zijn dat je Yellowstone niet zomaar even `doet`.

We verblijven dan ook 2 dagen in een lodge bij de oostingang en gaan daarna nog 1 dag – nacht – naar de westingang. Om het park gewoon door te rijden heb je al zo´n 2 uur nodig. Op veel wegen is er een snelheidsbeperking ter bescherming van de dieren. Per jaar vinden er zo´n 100 dieren de dood door het te hard rijden van de bezoekers. En dan worden de kleintjes, zoals eekhoorns, niet eens geteld. Hoewel het aantal stuks roadkill in tegenstelling tot bijvoorbeeld Australië, meevalt. We hebben slechts 1 dode eekhoorn gezien.

Morgen gaan we noordzijde van het park verkennen, op zoek naar beren. En wie weet, zien we ook de wolven wel..