Yellowstone – Noord

Dinsdag 18 mei 2010 – Vandaag zijn we naar het noordelijke gedeelte van Yellowstone gereden naar het gebied wat ook wel de Lamar Valley wordt genoemd. Hier zouden we de meeste kans moeten hebben om beren te zien, en eventueel een of meer van de wolven.

De eerste bisons van vandaag hebben we overigens al snel gezien. Er stonden er namelijk een paar in de “tuin” van de lodge. Een paar stevige knapen. Ook hoorden we tijdens het ontbijt dat er ’s morgens vroeg een grizzly beer op het terrein was. Hij was ergens in de buurt van de paarden gesignaleerd. Gisteren, bij aankomst, werden we er al op gewezen vooral “bearspray” mee te nemen als we gingen wandelen hier in de buurt. Er zitten blijkbaar twee vrouwtjes met jongen, en een mannetjesbeer in de buurt. En daar wil je geen ruzie mee krijgen. “Bearspray” is een soort pepperspray, maar dan veeeeel sterker. Als je het op mensen gebruikt kunnen ze er aan doodgaan, zo heftig is het spul. Beren remt het slechts een korte tijd af, maar genoeg om te maken dat je weg kunt komen.

Bij de ingang van het park kregen we ook een waarschuwingspamflet mee, waarop stond dat we niet te hard moesten rijden en vooral de bizons niet moeten benaderen. Hoewel ze er tam uitzien, zijn en blijven het wilde dieren die onvoorspelbaar kunnen reageren. Ook kunnen deze grote en log uitziende dieren een snelheid halen van zo’n 45 km/uur. Die loop je er niet zo maar uit zullen we maar zeggen. Ook onderweg staan geregeld waarschuwingsborden.

Een van de eerste dieren die we in het park zagen was een bizon en er zouden er nog veel volgen, maar ze blijven allemaal even imposant. Zoals overal kun je hier ook al snel zien of er iets bijzonders te zien is. De hele kant van de weg staat dan vol met auto’s en de berm staat vol met mensen met foto- of videocamera’s of een verrekijker. Het drukste was het bij een vijver waarin een wapiti stond. Deze was daar door een wolf in gejaagd en stond te wachten tot het weer veilig was. We hoorden vertellen dat hij daar al vanaf 06:30 uur stond. Het was ongeveer 11:30 uur toen wij daar waren. Het beest stond een beetje in een patstelling: aan de ene kant de wolf (er van uitgaande dat die er nog was, niemand had hem de laatste uren nog gezien), aan de andere kant alle mensen die stonden te kijken (en lawaai maakten). Toen we later op de terugweg er weer langs kwamen, stond de wapiti er nog steeds. En ook nog een hoop mensen. Hopelijk was de wolf weg en heeft het dier weg kunnen komen. Een stuk verderop zagen we weer een wapiti in het water staan. Ook deze was er door een wolf ingejaagd, maar die was ondertussen wel weg. We zagen dit dier vrij snel de kant weer op gaan en in het bos verdwijnen.

We hebben ook, van een grote afstand, 2 beren gezien. Jammer genoeg te ver weg voor een foto, maar een leuke ervaring. Ook zijn we een “moose” tegengekomen. Nog een jong dier, maar ook dit zijn gigantische beesten.

Morgen gaan we naar de andere kant van het park, daar zijn de meeste geothermische verschijnselen te zien.