Bodie – Ghosttown

Woensdag 16 juni 2010 – Verdeeld over de Verenigde Staten zijn er her en der nog resten van het oude westen, in de vorm van zo’n 180 spookstadjes te vinden. Een deel is verlaten en staat te verkommeren, andere worden nog een klein beetje “levend” gehouden door activiteiten aan de bezoekers aan te bieden. Calico, het stadje dat we op onze vorige reis bezochten, geeft de bezoekers de gelegenheid tot goudzoeken en er werd een “shootout” opgevoerd.

Het plaatsje Bodie wat we nu bezocht hebben, is een heel ander verhaal. Daar gebeurt niets. In 1859 werd er goud ontdekt door de goudzoeker W.S. Bodey waar de plaats zijn naam van kreeg. Hij stierf in november tijdens een bevoorradingtocht naar Monoville.

In 1876 ontdekte de Standard Company een winstgevende geologische goudlaag. Hierdoor werd Bodie omgevormd van een geïsoleerd mijnkamp met enkele goudzoekers tot een snel groeiend Wild West-plaatsje. Grote hoeveelheden goud die gevonden werden in 1878 trokken nog meer mensen aan. Als een zeer bedrijvig mijndorp was Bodie vooral bekend om zijn losbandigheid. In 1880 had Bodie maar liefst 60 saloons. Moorden en gevechten waren dagelijkse kost. Een legende zegt dat toen een klein meisje hoorde dat ze naar Bodie verhuisde bad tot God: “Goodbye God, we’re going to Bodie.”

In 1893 bouwde de Standard Company er zijn eigen hydro-elektrische centrale. De centrale kon een maximum van 6600 volt of 130 pk produceren. Deze installatie was een van de eerste installaties die werkte op een elektrische motor waarvan de elektriciteit voorzien werd door kabels over een zeer lange afstand.

Bodie had zijn eigen Chinatown waar op een gegeven moment honderden Chinezen verbleven. Het had zelfs een eigen tempel. De Chinezen die er verbleven verdienden hun geld vooral door het verkopen van groenten, het openhouden van wasserijen en het kappen en verkopen van hout. Doordat de temperaturen in Bodie vaak onder de 0°C kwamen en de winden tegen 100 mijl per uur bliezen was er zeer veel hout nodig om de inwoners hun huizen warm te houden.

Vandaag de dag is Bodie het meest authentieke spookstadje in het Wilde Westen, ook al verwoestte een brand een groot deel van Bodie in 1932. Nu is het bekend als Bodie State Park. Bezoekers kunnen er in de straten wandelen van een dorp dat ooit meer dan 10.000 inwoners had. Enkel een klein deel van het dorp bleef over, maar de interieurs van de huizen werden intact gehouden. Bodie is het hele jaar geopend maar de beste tijd om deze plaats te bezoeken is tijdens de zomermaanden.

Het stadje word in een staat van “begeleid verval” gehouden. Dit houdt in dat alle gebouwen die er stonden op het moment dat het een nationaal Park werd (1962) hersteld mogen worden in de originele staat. Door het opknappen van daken, gevels en dergelijke kan het stadje voorlopig blijven bestaan.