Los Angeles

Dinsdag, 29 juni 2010 – Op weg naar Carmel hebben we een stop gemaakt in Monterey, waar we het aquarium bezocht hebben. Tijdens de groepsreis in 2003 hadden we dit aquarium ook bezocht. Omdat het een heel mooi aquarium is, hebben we besloten nogmaals te gaan. Helaas was het ontzettend druk en was er sinds 2003 niets veranderd, maar dat neemt niet weg dat het toch heel mooi blijft. Vooral de “tentoonstelling” van de zeepaardjes en de kwallen is heel mooi. Na onze overnachting in Carmel zijn we doorgereden naar Los Angeles vanwaar we weer terug naar Londen vliegen. Ons hotel in Los Angeles lag maar een blok verwijderd van de zogenaamde “Hollywood Walk of Fame”. De Hollywood Walk of Fame omvat het gedeelte van het trottoir dat langs Hollywood Boulevard en Vine Street loopt (in Hollywood), waarop meer dan 2000 grote kleurige tegels in de vorm van een ster zijn aangebracht elk met de naam van een beroemdheid uit de wereld van film, televisie, radio, muziek en/of theater. Om aan te geven in welke categorie de ster toebedeeld is, staat er een klein embleem onder de naam van de beroemdheid. Er zijn bovendien enkele tientallen betonnen tegels waar diverse beroemdheden hun hand- en voetafdrukken alsmede een persoonlijke boodschap in het natte cement hebben achtergelaten.

Wij zijn op 25 juni aangekomen en op die dag was het precies 1 jaar geleden dat Michael Jackson overleden is. Er waren dan ook veel fans op de been en de ster van Michael Jackson op de “Walk of Fame” was een hele bloemenzee geworden. Tijdens onze wandeling werden we aangesproken met de vraag of we interesse hadden in een stadsrondrit om de bezienswaardigheid van Los Angeles te bekijken. Het ging dan met name om de huizen van de diverse beroemdheden. Alhoewel dit niet onze manier van vakantie vieren is, hebben we besloten om toch mee te gaan. De rit duurde 2 uur en er was 1 stop nl. aan Mulholland street waar een uitkijkpunt is en je uitkijkt op de letters “HOLLYWOOD”. Deze letters zijn 15 meter hoog en werden in 1923 geplaatst. Oorspronkelijk waren ze bedoeld om reclame te maken voor land dat te koop was en stond er ook Hollywoodland. Jarenlang werden de letters, die oorspronkelijk maar voor anderhalf jaar geplaatst waren, niet onderhouden. Vanaf 1949 heeft de Kamer van Koophandel van Hollywood het onderhoud van de letters overgenomen. In dat jaar deed de kamer het voorstel om de letters op te knappen en de laatste vier (LAND) te laten vervallen. In 2010 werden de letters bedreigd door een vastgoedproject, waardoor deze niet meer duidelijk zichtbaar zouden zijn. De vastgoedmakelaar wou het project verkopen voor 12,5 miljoen dollar (9,4 miljoen euro). Enkele bekende Hollywood sterren zoals Steven Spielberg en Tom Hanks deden een duit in het zakje. Playboy-oprichter Hugh Hefner had er zelfs negenhonderdduizend dollar (680 duizend euro) voor over. Ook de staat Californië betaalde meer dan drie miljoen dollar mee. Dankzij de geldinzamelingsactie zijn de letters gered.

Daarna zijn we langs de huizen van diverse beroemdheden gereden, zoals Justin Timberlake, Hugh Hefner, de Osbornes etc. Echt hele grote huizen, de meesten goed afgeschermd van de buitenwereld door een hoge heg en grote poort. Maar ja sommige huizen waren zo groot, dat de heg niet hoog genoeg was om een en ander te verbergen. Zoals bijvoorbeeld het huis van de familie Spelling, wat volgens de gids 123 kamers omvat!! Beroemdheden zelf hebben we niet gezien. Ik kan me wel voorstellen dat die mensen af en toe genoeg ervan hebben, want op een gegeven moment stonden er bij een huis zo’n 4 bussen met toeristen. Maar ja dat weet je natuurlijk als je daar gaat wonen. De “gewone” huizen die er staan beginnen bij zo’n 2 miljoen dollar. Ook zijn we nog langs Rodeo Drive gereden; de duurste winkelstraat van Los Angeles, waar alleen designerkleding wordt verkocht. Dit is de straat waar de beroemdheden gaan winkelen. Al met al was het een leuke rondrit.

Ook hebben we Maddam Tussaud bezocht en daar wel de beroemdheden gezien. Maddam Tussaud in Los Angeles bestaat uit een gebouw van drie verdiepingen en je gaat eerst – nadat je met Obama op de foto kunt – met de lift naar de derde verdieping en dan via de trappen naar beneden. Iedere verdieping heeft een ander thema. Zo waren er filmsterren van vroeger zoals Fred Astaire en Ginger Rogers, maar ook meer bekende zoals Johnny Depp. Alles was echt heel leuk opgezet. Zo zat George Clooney aan een tafeltje en kon je zelf op de stoel naast hem gaan zitten voor een foto. Bij diverse filmsterren kon je ook bijpassende attributen gebruiken voor de foto. Zo stond Charly Chaplin er en kon je een bolhoed opzetten en wandelstok gebruiken. Bij sommige beelden kon je redelijk goed zien dat het nep was, maar sommigen waren levensecht. Alsof ze zo konden gaan bewegen. Echt een aanrader mocht je nog nooit bij een Maddam Tussaud geweest zijn.

Voor onze laatste nacht in Los Angeles hebben we een hotel geboekt in de buurt van het vliegveld. Straks gaan we de auto inleveren en vertrekken we naar het vliegveld. We hebben een rechtstreekse vlucht naar Londen en komen daar dan woensdagmiddag rond half 3 aan. Omdat we met de trein terug naar Nederland gaan en we niet het risico wilden nemen om de trein te missen omdat het vliegtuig vertraging had, hebben we besloten om nog een overnachting in Londen te doen. Donderdagmorgen om half 8 vertrekken met de Eurostar naar Roosendaal.