Sacramento Valley

Donderdag 17 juni t/m maandag 21 juni 2010 – De afgelopen dagen zijn we vanuit Lee Vining via Marysville en Petaluma naar San Francisco gereden. Deze rit voerde ons door de Sacramento Valley.

Sacramento Valley is het deel van de California Central Valley ten noorden van de Sacramento Delta. Het omvat tien county’s geheel of gedeeltelijk. De rivier de Sacramento en de bijrivieren domineren het landschap van de Sacramento Valley. De rivieren beginnen in de verschillende bergketens die de vorm van de vallei bepalen: de Northern Coast Ranges in het westen, de Siskiyou Mountains in het noorden, en de noordelijke Sierra Nevada in het oosten. De rivieren worden gebruikt voor agriculturele, industriële, residentiële en recreatieve doeleinden, en de meeste zijn dan ook ingedamd en omgelegd.

Het terrein van de Sacramento Valley is hoofdzakelijk plat grasland dat steeds weelderiger wordt naarmate men verder van het oosten uit het regengebied van de Coast Ranges richting de Sierras gaat. In tegenstelling tot de droge San Joaquin Valley, waar het een woestijn was voordat men met irrigatie begon, is de Sacramento Valley een stuk natter en bestond voornamelijk uit bosgebieden voordat de Europese kolonisten arriveerden. Veel van de bomen werden gekapt toen de Goudkoorts heerste in Californië met de komst van veel kolonisten.

Een van de meest bijzondere dingen in het landschap is Sutter Buttes, ook wel de “kleinste bergketen in de wereld”. Het bevat de overblijfselen van een vulkaan, en ligt vlak buiten Yuba City.

In de valley liggen een aantal “wildlife refuges” ofwel beschermde gebieden voor de dieren die daar leven. Deze gebieden zijn wel, grotendeels, open voor het publiek. Er zijn wandelroutes en een tweetal gebieden hebben autoroutes met verschillende stopplaatsen. De vier gebieden die we bezocht hebben varieerden allemaal in grootte, van (relatief) klein tot behoorlijk groot. Wat ze wel gemeen hebben is dat ze allemaal een groot gedeelte hebben dat uit water bestaat. In de vorm van een vijver of moeras, of een combinatie van beide. In het grootste park is ook het hoofdkwartier voor de gebieden in de Sacramento vallei gevestigd.

Een van de meest bijzonder ontmoetingen was met een “familie” herten die opeens op de weg opdoken. Verder hebben we wat verschillende vogels gezien.