Yosemite National Park

Maandag 14 juni 2010 – Het volgende National Park dat we gaan bezoeken is Yosemite National Park. Tijdens onze vorige reis naar Amerika zijn we hier ook geweest, maar veel te kort. Vandaar dat we nu een hele dag uitgetrokken hebben om het te kunnen bezoeken. Dat Yosemite een populair park was, hadden we al gelezen, maar op de bijna overweldigende drukte hadden we niet gerekend. Zeker omdat het maandag was. Hoewel we relatief snel een parkeerplaatsje vonden, was het niet zoals we gewend waren: aankomen rijden en parkeren waar je maar wilt.. En dan was het nu nog niet eens het hoogseizoen.

De 3,25 miljoen bezoekers die het park jaarlijks te verwerken krijgt hebben overigens wel z’n weerslag op het park. De natuur heeft behoorlijk te leiden onder deze drukte. Bezoekers wordt dan ook dringend verzocht om de auto te laten staan op de parkeerplaats en de gratis shuttlebus te gebruiken.

Ook zijn er in het verleden veel problemen geweest doordat beren steeds vaker gevoerd werden door de bezoekers en hierdoor vuilnisbakken en auto’s openbraken om bij eten te komen. Een beer eet namelijk alles waar een geur aan zit. Een “standaardregel” is dat een beer die gevoerd wordt, afgemaakt zal moeten worden om problemen te voorkomen. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan preventie in de vorm van “bearproof” kluisjes (als je gaat kamperen) en vuilnisbakken. Ook worden de beren hardhandig geleerd dat ontmoetingen met mensen niet prettig zijn door onder andere rubberkogels op ze af te schieten.

Het park staat verder bekend om zijn hoge watervallen, mammoetbomen, alpenweiden en wilde rivieren. Ansel Adams, een van de invloedrijkste fotografen van de twintigste eeuw is bekend geworden door de landschapsfoto’s die hij in dit park nam.

In het park liggen ook zo’n 1300 kilometers aan wandelpaden, dus je kunt makkelijk een blokje om voor een paar dagen. Ook voor rotsklimmen kun je er terecht. Camp 4, gelegen in Yosemite, is zelfs een van de belangrijkste plaatsen geworden in de ontwikkeling van het rotsklimmen als sport. We zagen inderdaad een paar rotsklimmers in actie op “El Capitan”, een 910 meter hoge rotsformatie.

We hadden graag een nacht doorgebracht in Yosemite Valley, maar helaas was alles volgeboekt, iets wat we niet voorzien hadden. Daarom zijn we maar door het park heen gereden naar Lee Vining om daar twee nachten door te brengen. Hier kunnen we onder andere het Mono Basin bezoeken, een groot zoutmeer.