USA – de samenvatting

Roosendaal juli 2010 – Op dit moment zijn we alweer een paar weken terug in Nederland. Gelukkig is het goed weer, zodat we niet meteen in de, letterlijke, kou terugkomen.

Het heeft ons langer geduurd dan we verwacht hadden om aan het tijdsverschil te wennen. Vanuit Los Angeles naar London was het “maar” 10,5 uur vliegen, maar het tijdsverschil van 9 uur hakte er stevig in. Het heeft ons in ieder geval tot ruim na het weekend gekost om weer in het juiste ritme te komen. Toch wel een vreemde gewaarwording om midden in de nacht rechtop en klaarwakker in bed te zitten. En om ’s middags bijna in slaap te vallen..;-)

Maar zoals gebruikelijk, ook na deze “etappe” de stand van zaken.

We hebben met de Dodge Charger ( een hele fijne auto, vind ik (Frans)) een afstand afgelegd van 13.555 kilometer. Je kunt dus wel stellen dat we hem aardig ingereden hebben. Met een gemiddeld verbruik van 1 op 11 hebben we hiervoor 1252 liter benzine gebruikt. Gelukkig kost de benzine in de Verenigde Staten slechts zo’n € 0,70 per liter, anders had het een aardige kostenpost geweest. Overigens lijkt een verbruik van 1 op 11 behoorlijk hoog, maar als je bedenkt dat het om een 3,5 ltr motor gaat met 250 Pk onder de kap valt het, vind ik dan, nogal mee. Naar mijn mening komt dit grotendeels door het feit dat het een automaat is, laag toerental, toch veel vermogen.

Een van de dingen waar we niet in onze voorbereidingen mee genomen hadden was het stijgen van de koersen. Door de “escapades” van onder andere Griekenland ging de koers van de Euro nogal omlaag. Op een gegeven moment waren we zo’n 10% meer aan kosten dan op het moment dat we op reis gingen. Ach, het had ook andersom kunnen zijn. Zolang je in Europa blijft, merk je er weinig van, maar we merkten in de Verenigde Staten duidelijk dat het toch wel leeft. Althans daar.

Een van de andere news items die daar dagelijks voorbijkomen is de olieramp in de Golf van Mexico. Hier in Nederland zie je er bijna niets van, maar in de VS leeft dat enorm. En terecht. Jammer genoeg zijn de meeste doemscenario’s die we daar voorbij zagen komen ook werkelijk aangekomen.

Zoals we al aangegeven hadden, hebben we besloten na de VS een punt achter onze reis te zetten. Onze insteek is altijd geweest te reizen zolang we het allemaal nog leuk vonden en konden behappen. Dat had uit kunnen lopen naar 1,2 of misschien wel 3 jaar, maar ook op een kortere periode dan 1 jaar. So be it. Spijt hebben we in ieder geval niet gehad van onze beslissing om te gaan reizen.

Alle foto’s die we genomen hebben zijn ondertussen bijgewerkt en in de fotogallerij bijgeplaatst. Ga nog eens kijken naar de foto’s van Californië, dat zijn zo’n beetje de laatste die ik, in de Verenigde Staten dan, gemaakt heb.