Workshop roofvogelfotografie

Op 3 september as. geef ik in samenwerking met de valkeniers van “Roofvogels en Uilen” een workshop Roofvogelfotografie.

Deze workshop is geschikt voor de enthousiaste amateur (natuur) fotograaf die graag roofvogels fotografeert in een natuurlijk decor. De workshop is zo opgezet dat fotografen op alle niveaus de nodige persoonlijke aandacht krijgen. Het wordt vooral een doe-dag met heel veel fotograferen. Vooraf wordt uitgebreid aandacht besteed aan zaken als compositie, belichting en het gedrag van de roofvogels.

Wat heb je allemaal nodig?

In verband met de hoeveelheid foto’s die we waarschijnlijk zullen gaan maken en het ter plaatse beoordelen van de foto’s, is het aan te raden een digitale camera mee te nemen – spiegelreflex of compact dat maakt niet uit. Zorg ook voor voldoende batterijen en geheugenkaartjes. Heb je meerdere lenzen dan zijn een groothoeklens(zoom) en een lichte tele(zoom) het meest praktisch. Voor mensen die nog niet helemaal vertrouwd zijn met alle begrippen of met de bediening van hun camera, is het raadzaam de handleiding paraat te hebben.

Wat te verwachten?

Roofvogels en uilen zijn er genoeg, valkeniers en ruimte ook. Dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken. Het weer en het licht hebben we echter niet in de hand. Deze twee factoren bepalen min of meer de indeling van de dag aangezien we aandacht willen besteden aan zowel portretten/close-ups als aan actiefoto’s. Bij slecht weer/weinig licht is het een stuk moeilijker om actiefoto’s te maken.

Wat is de dagindeling?

De vogels kunnen gedurende de dag tot op enkele centimeters benaderd worden. Als u als fotograaf rekening houd met de vogel, dan geeft deze u zeker de gelegenheid om wat prachtige plaatjes te maken.

Gedurende de ochtend maken we portretfoto’s. Zo kunt u wennen aan de vogels en de vogels aan u. Vervolgens gaan we een hapje eten.
Na de lunch geef ik uitleg over het fotograferen van vogels in vlucht. Gedurende de middag gaan we met de vliegende vogels aan de gang. Tussendoor is er nog steeds de mogelijkheid om nog wat portretten te maken. Er zullen die dag ongeveer 20 vogels aanwezig zijn van uilen, buizerds, gieren, valken tot arenden toe. Genoeg keuze dus voor iedereen.

We sluiten de dag af met een drankje en de mogelijkheid om elkaars foto’s te bekijken en hier over na te praten.

Het dagprogramma ziet er in principe als volgt uit, maar kan naar gelang de weersomstandigheden aangepast worden:

09.00 – 09.30 Ontvangst koffie/thee limonade
09.30 – 10.30 Theorie gedeelte, fotograaf/vogels
10.30 – 12.30 Praktijk portret foto’s maken
12.30 – 13.30 Lunch
13.30 – 15.30 Praktijk actie foto’s maken
15.30 – 16.00 Nabespreking

Tot slot wil ik benadrukken dat een fotoworkshop met roofvogels (of een demonstratie) geen dieronvriendelijke papegaaienshow is; het welzijn van de vogels en de veiligheid staan boven alles, dus ook boven mogelijk spectaculaire, gevaarlijke of onverantwoorde foto’s! Als de valkenier merkt dat een bepaalde vogel niet lekker in zijn vel zit of onrustig is, zal deze niet worden gevlogen. Daarom besteden we tijdens de workshop ook veel
aandacht aan de omgang met de vogels (wat kunt u wel en niet doen). We houden van de natuur en het welzijn van de vogels staat voorop! Maar vergeet nooit dat we te maken hebben met wilde dieren die onvoorspelbaar zijn qua gedrag. Behandel daarom de roofvogels met respect en houd gepaste afstand! Volg altijd de instructies van de valkeniers op.

Voor inschrijving neem contact op met Roofvogels en Uilen via deze link: Contactformulier. Wees er wel snel bij, want vol = vol!